Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > Mindfulness > Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Mindfulness

Mindfulness wordt gedefinieerd als

Dat is het ook allemaal. Wat ik zelf echter het meest geleerd heb toen ik begon met mijn eerste mindfulness-training, is het leren leven met je eigen onhebbelijkheden. Wat ben ik gedurende het proces een hoop irritatie, ongeduld, frustratie, boosheid en ook verdriet tegengekomen! Maar vooral onrust. (Dus voor diegenen die verwachten door de mindfulnesstraining onmiddellijk rust te zullen vinden: maak je borst maar nat! Maar houd vol, want met geduld en toewijding komt die rust wél!)

Vanuit die ervaring kan ik me het beste vinden in de definitie: mindfulness is een methode die je leert op een accepterende manier om te gaan met alles wat zich aandient in het leven van alledag.

Mensen gaan mindfulness doen om tal van redenen: om meer rust te ervaren, minder te piekeren, beter om te kunnen gaan met stress of een depressie, zich beter te kunnen concentreren, gelukkiger te worden, meer te kunnen genieten, effectiever te werken, beter te slapen, zich (beter) te kunnen ontspannen...

Een mindfulnesstraining is geen garantie op dit resultaat; je kunt iets heel anders bereiken dan waarvoor je de training bent gaan doen. Maar even de resultaten op een rij die uit onderzoek naar voren komen:

Hoe dan?

Het enige wat je hiervoor moet doen, is oefenen, oefenen en oefenen. En als dat niet lukt, opnieuw beginnen en weer oefenen. Het is 1000 keer vallen en 1001 keer opstaan. Simpel, maar niet eenvoudig!

Mindfulness betekent de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Om dit te kunnen doen, zul je moeten trainen: het trainen van je aandacht en het trainen van de kwaliteit van de aandacht.

Het gaat om het oefenen in waarnemen, aandacht geven, niet-oordelen, accepteren. Dit doe je door allerhande zittende en bewegende meditatie-oefeningen uit te voeren: zitmeditaties, loopmeditaties, ademfocus, yoga en de bodyscan.

Het vraagt best wel wat om dit voor elkaar te krijgen. Het is de bedoeling dat je dagelijks oefent en dat moet je zien in te passen. Misschien vind je de oefeningen in eerste instantie wel suf of erg lang duren. En dan kan het ook nog zo zijn, dat je in het begin juist meer gestrest raakt van het oefenen, terwijl je mindfulness ging doen om te ont-stressen. Iedereen zal in meerdere of mindere mate tegen deze zaken aanlopen. En het enige motto is: blijven oefenen.

Neem waar wat er gebeurt, laat zijn wat er is (“dit is irritatie”, “ik voel stress, stress...”) en doe er niets anders mee dan dat. De oefeningen hoeven niet leuk te zijn, ze hoeven geen ontspanning te geven, het enige doel is het oefenen op zich. En als je dat telkens weer opnieuw doet, kan je merken dat je gemoedstoestand verandert, dat je behoefte om accuut iets te gaan doen als je je onrustig voelt vermindert en dat je meer rust en stabiliteit gaat ervaren.

De training: 8 x theorie met oefeningen

Elk cursusonderdeel bestaat uit een stukje theorie, over de gedachtegang achter de oefeningen. En daarna volgen de oefeningen. Alle meditatie-oefeningen zijn audiofragmenten, zodat je door de meditatie heen instructies krijgt. Het is de bedoeling dat je één cursusonderdeel per week doet en de oefeningen van dat onderdeel gedurende de week daarop dagelijks toepast. Nogmaals: Mindfulness werkt alleen als je oefent, oefent en nog eens oefent. En je hoeft het niet leuk of prettig te vinden, als je het maar doet!

In de eerste 4 cursusonderdelen leer je vooral de kunst van je aandacht ‘richten’ : je aandacht op 1 punt vestigen en daar houden of telkens opnieuw er naar terugbrengen. In de 4 cursusonderdelen daarop leer je juist, hoe je je aandacht op telkens nieuwe dingen kunt vestigen. Ook leer je hoe je mindful kunt handelen en besteden we aandacht aan mindfulness in jouw dagelijkse leven.

Het doel is niet mindful te zijn op je meditatiekussen; het is de bedoeling dat je steeds meer mindful kunt zijn middenin je leven. Dat meditatiekussen is echter wel onontbeerlijk: je moet je af en toe terugtrekken, om scherp te blijven en te worden. Het is niet anders dan met bv. sport: zelfs profvoetballers moeten ook blijven trainen om scherp te blijven.

Volgende pagina: De automatische piloot


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/mindfulness/wat-is-mindfulness.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon