Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Europees rijbewijs

Eén Europees rijbewijs sinds 2013

Rijbewijs

Voorbeeld EU-rijbewijsSinds 2013 is er één Europees rijbewijs. Dit rijbewijs vervangt de vele modellen die daarvoor in de Europese Unie bestonden. In Nederland werd het nieuwe rijbewijs al in 2007 ingevoerd. Bestaande rijbewijzen worden in de periode tot 2033 vervangen door het nieuwe formaat met in alle EU-landen dezelfde vorm en opdruk. Elk rijbewijs dat sinds de invoering in een EU-land is afgegeven, geldt ook in alle andere EU-landen. Het zogenaamde Internationaal rijbewijs heeft in de EU geen betekenis meer.

Het nieuwe rijbewijs heeft het formaat van een bankpas. Het is een plastic kaartje met een foto erop en in veel landen een ingebouwde chip. Voor auto's en motoren is het rijbewijs tien jaar geldig, voor vrachtauto's en bussen vijf jaar. Voor de bezitters van een ouder Nederlands rijbewijs verandert er niets.

Voordelen

Volgens de EU zal het rijbewijs het risico op namaak en fraude verminderen, mede dankzij de ingebouwde chip. De verkeersveiligheid wordt groter, onder meer omdat het makkelijker wordt regels te handhaven. Ook zal de weggebruiker zich vrijer in Europa kunnen bewegen als overal dezelfde regels gelden.

Rijbewijstoerisme

Het nieuwe rijbewijs moet 'rijbewijstoerisme' tegengaan. Voorheen kon iemand waarvan het rijbewijs was ingetrokken het document makkelijk in een ander land opnieuw halen. Zo ontliepen mensen hun straf. Door de databanken van de EU-landen te koppelen is deze vluchtroute afgesloten.

Bronnen

Auteur: René Pijlman, 2014 (update van 2006).


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/europees-rijbewijs.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon