Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Rijbewijs > Rijexamen > CBR wil toets meewegen

CBR wil toets meewegen bij het het rijexamen

Rijbewijs

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wil bij de beoordeling van kandidaten niet alleen het rijexamen, maar ook de twee tussentijdse toetsen laten meewegen. Het praktijkexamen wordt zo als het ware in drie stappen afgelegd. Het CBR heeft minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) in maart 2005 toestemming gevraagd om in een paar regio's een proef met het de nieuwe beoodeling te doen.

Volgens een woordvoerder van het CBR is het "niet juist" dat kandidaten zich in slechts een uur moeten bewijzen. "Er ontstaat toch een zekere spanning als je alles op het laatste moment laat aankomen," aldus de woordvoerder. Het CBR vergelijkt de examinering met het voortgezet onderwijs, waarin schoolonderzoeken naarst het centraal schriftelijk examen meewegen in het eindcijfer.

Het CBR kan nog niet zeggen hoe zwaar de toetsen zullen meetellen. "Dat bekijken we als de minister toestemming heeft gegeven."

RIS

In 2004 begon het CBR met de invoering van de Rijopleiding in Stappen (RIS). Daarbij bestaat de rijles uit 39 stappen, verdeeld over vier modules. Elke module wordt afgesloten met een toets.

Van de 2.500 leerlingen die in 2004 zo'n opleiding volgden, haalde 69,4 procent het examen in één keer. Van alle ruim 477.000 examenkandidaten in 2004 slaagde 47,4 procent. Door de invoering van het RIS en het laten meewegen van de twee toetsen bij het examen, wil het CBR uitkomen op een slagingspercentage van 70%.

Bronnen: RTL Nieuws, nu.nl.

Auteur: René Pijlman


Bron: www.leren.nl/dossier/rijbewijs/rijexamen/cbr-wil-toets-meewegen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon