Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Adviestraject > Diagnose

De diagnose

Adviseren

In deze fase komt het aan op je vakinhoudelijke kennis. In deze cursus kunnen we je daar niet mee helpen. We kunnen je wel een aantal suggesties doen om verder te komen.

Mindmappen is een handige methode om je gedachten rond een bepaald onderwerp te ordenen en op nieuwe gedachten te komen. Brainstormen is een minstens zo bekende aanpak.

Nog een paar aanvullende tips. Vraag ook eens mensen bij je brainstorm die je minder goed kent en die met je probleem niet zoveel te maken hebben. Je zult verrast zijn: mensen voelen zich vaak vereerd en komen gratis en voor niets graag een keer meedenken!

Als men even niets meer weet wacht je even. Komt er nog niets dan probeer je de vraag anders te stellen of van een heel andere kant te benaderen. Voorbeeld: 'Waarom verkopen we de laatste tijd minder goudvissen?' Je kunt ook de vraag stellen: 'Waarom verkoopt collega X de laatste tijd zoveel goudvissen?' of 'Waarom zijn goudvissen geen populaire huisdieren?'

Maak een probleem – oorzaak analyse. Het helpt je om bij complexere problemen waar meerdere oorzaken aan de orde zijn, oorzaak en gevolg uit elkaar te halen. Daardoor krijg je een aantal concrete aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan.

Tenslotte: een goede diagnose is het halve werk. Je hoeft het lang niet altijd allemaal zelf te doen. Probeer ook in deze fase zoveel mogelijk mensen te betrekken in je analyse en de diagnose. Ga op zoek naar mensen die anders tegen het probleem aankijken, neem eens een kijkje bij een ander, aanverwant bedrijf, bezoek een congres waar vergelijkbare bedrijven acte de presence geven. Waar worstelen zij mee? Betrek vooral ook de mensen om wie het gaat en de mensen die je bij de oplossing moeten helpen. Als je ze nu niet vraagt, zijn ze later een stuk minder gretig om jouw aanpak te accepteren.

Volgende pagina: de aanpak


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/diagnose.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon