Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Geadviseerde

De geadviseerde

Adviseren

De adviseur helpt, de geadviseerde doet het werk. Het loont dus de moeite om even verder te kijken naar de geadviseerde.

De functie van de geadviseerde

Voor de adviseur is de functie van de geadviseerde van belang. Kan de geadviseerde macht uitoefenen, beschikt hij over middelen, kan hij opdrachten geven, kan hij prioriteiten stellen? Voor adviseurs is het vaak prettig werken met iemand die wat in de melk heeft te brokkelen. Je wilt immers resultaat zien van je werk.

Tegelijkertijd loop je als adviseur het risico dat je te ver weg staat van het primaire proces. Je ziet gewoon niet wat er werkelijk met je adviezen gebeurt. Daarom is het erg belangrijk om ook als de geadviseerde hoog in de pikorde van het bedrijf staat, regelmatig te gaan praten met de mensen die het werk voor hem of haar doen. Wat willen zij, wat houdt hen tegen, met welke praktische bezwaren moeten zij rekening houden?

De omgeving van de geadviseerde

Ook de cultuur van het bedrijf is van belang voor een succesvol adviestraject. Verdiep je erin. Een goed advies is een advies dat werkt. Daarom is het belangrijk dat je weet of in de organisatie waarvoor je werkt alles draait om macht of bijvoorbeeld om personen of om de functie van medewerkers.

In een bedrijf waar alles draait om macht zul je in je advies moeten koersen op de meest machtigen. In een organisatie waar de persoonlijke invloeden een voorname rol spelen moet je de belangrijkste mensen betrekken in je onderzoek. En in een organisatie waar het vooral draait om de taakbeschrijvingen van medewerkers moet je er misschien wel voor zorgen dat je in je advies meeneemt dat sommige taakbeschrijvingen worden aangepast.

Net zo belangrijk is de context waarbinnen je geadviseerde werkt. Wat wil zijn baas? Wat wil de ondernemingsraad? Betrek dat soort vragen in je onderzoek. Leg je oor ook eens te luister bij andere personen dan die je worden aanbevolen door je opdrachtgever.

Volgende pagina: de adviesrelatie


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/geadviseerde.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon