Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Adviesrelatie > Paradigma's

Paradigma's van adviseur en geadviseerde

Adviseren

Hanna Nathans schreef een mooi en inmiddels erg bekend boek over adviseren: Adviseren als tweede beroep. Ook zij staat daarin stil bij de wisselwerking tussen geadviseerde en adviseur.

Niet alleen je persoonlijkheid, ook je overtuigingen over hoe de wereld in elkaar zit, je idealen en je vooronderstellingen (Nathans noemt zo'n cluster een paradigma) spelen een grote rol. In zekere zin vormen ze je 'geestelijke gevangenis'. Je kunt ruwweg twee paradigma's onderscheiden.

A-Paradigma B-paradigma
Vast is normaal Verandering is normaal
Verandering = crisis Niet veranderen is stagnatie
Van situatie 1 naar situatie 2 Permanente verandering
Vanuit toekomst naar heden Integratie van heden nieuw en oud
Weerstand tegen verandering Verandering vanuit mensen
Managen is beheersen en sturen Managen is ondersteunen, verbinden
Route: wat – hoe – wie Route: wie – wat – hoe

Managers zijn geneigd het A-paradigma te hanteren, adviseurs hanteren meestal het B-paradigma. De lijn wil fouten voorkomen, de staf houdt van experimenteren, de lijn gelooft in standaardwerk, de staf in maatwerk (wat is lijn, staf en ondersteuning?).

Dergelijke verschillen kunnen de samenwerking sterk beĆÆnvloeden. Adviseurs zijn van nature veranderaars. Dat is ook logisch: daar zit hun boterham. De meeste managers zijn alleen gebaat bij rust. Nathans spoort adviseurs daarom aan de geadviseerde niet te willen bekeren maar juist mee te gaan met de stroom. Energie heeft de neiging te realiseren waar het op gericht is. Zorg er dus voor dat je energie gericht is op iets positiefs. Dat klink wat zweverig. Bij nadere beschouwing valt dat wel mee. Ze gebruikt de metafoor van de het zwemmen in de rivier. Wie tegen de stroom in gaat, komt met heel veel moeite een heel klein beetje vooruit. Gebruik de energie van de stroom en pas eventueel de rivier aan.

Verandermanagement met een druk op de knoppijl

Verandermanagement

Deze cursus Verandermanagement is bedoeld voor leidinggevenden die een verandering "even moeten doorvoeren". Hoe pak je zo’n verandertraject aan? Hoe zorg je ervoor dat een verandering het beoogde resultaat oplevert, ook op de langere termijn?

Volgende pagina: het adviesgesprek


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/paradigmas.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon