|
Adviseren | |
Inhoud: Wat voor adviseur ben jij? |
Wanneer je als adviseur wordt binnengehaald is het belangrijk om na te gaan welke rol men van je verwacht. Dat is ook het moment om te controleren of jij wel de juiste man of vrouw op de juiste plaats bent.
Je kunt als adviseur allerlei rollen vervullen. Een communicatieadviseur kan bij dezelfde organisatie heel verschillende opdrachten krijgen:
In het eerste geval is de adviseur meer een interim-communicatiemanager, in het laatste geval is hij een dienstverlener die op freelancebasis een klus opknapt.
Adviseren beweegt zich tussen die twee uitersten. Aan de ene kant vind je de adviseur die de koers uitzet, het stuur overneemt en als kapitein van het schip de opdrachten geeft. Aan de andere kant vind je de adviseur die gevraagd wordt om een nauw omschreven klusje op te knappen.
Casus: Hans | |
We gaan iets nieuws beginnenHans is adviseur. Voor zijn pensionering was hij directeur Nederland bij een groot Amerikaans bedrijf. Hij gelooft heilig in het commercialiseren van de non-profitsector. Het kan allemaal marktgerichter. Op dat gebied biedt hij zijn diensten aan. Hij kent de voorzitter van een grote hogeschool goed. Hij weet dat hogescholen marktgerichter willen werken en gaat eens praten. Het wordt een sprankelend gesprek. Ze zitten helemaal op dezelfde lijn en nog diezelfde avond mailt Hans een plan van aanpak en de offerte. Hans heeft bedacht dat hij met de functionarissen die per opleiding verantwoordelijk zijn voor de contractactiviteiten een project zal starten om de contractactiviteiten nu echt te commercialiseren. En dat zal zijn invloed ook hebben op het gewone onderwijs. De voorzitter presenteert het plan aan de opleidingsdirecteuren: 'We gaan iets nieuws beginnen.' De heren directeuren vinden het prima. De contractactiviteiten vormen maar een klein deel van de omzet en zijn vaak alleen maar lastig. |
Behalve in de mate waarin je invloed hebt op de koers verschillen opdrachten ook in de mate waarin je invloed hebt op het proces. Kijk eens naar de communicatieadviseur die gevraagd wordt om een folder te schrijven. Hij krijgt het programma van het congres en hoort hoeveel woorden hij ongeveer mag gebruiken. Hij heeft maximaal invloed op het proces. Maar de communicatieadviseur kan ook gevraagd worden om de congresorganisatie te begeleiden bij de promotie van het congres. Een heel andere rol! Stel je eens voor: in de eerste situatie zit-ie lekker op zijn werkkamer in alle rust te schrijven. Zijn opdracht is: hoe maak je van een aantal oersaaie teksten iets waarvan de doelgroep zegt: 'Ja, dat lijkt me leuk om naar toe te gaan.' In de tweede situatie zit-ie in bedompte vergaderkamers en laat hij anderen aan het woord over hoe zij zich de reclame rond dit congres voorstellen.
Zorg dat je vooraf duidelijkheid krijgt over de rol die men jou in deze situatie toedicht. Je zult zien dat in lang niet alle gevallen er echt sprake is van adviseren. Enkele mogelijke rollen:
Het bedrijf is ziek en moet weer gezond gemaakt worden. Vaak weet de patiënt al wel wat hem mankeert. De arts wordt binnengehaald om de diagnose te stellen (of het liefst: te bevestigen) en om de operatie uit te voeren. Dat doet pijn. Een belangrijke taak voor de arts is dan ook om die pijn zo draaglijk mogelijk te houden. De adviseur kent het primaire proces op zijn duimpje maar heeft geen banden met het bedrijf.
Het loopt niet lekker bij een van de onderdelen van de divisie. Als de productmanager vertrekt, vraagt de hoofddirectie aan de divisiedirecteur om een organisatieadviseur in te huren, 'Gewoon, om de boel eens in kaart te brengen, niets ernstigs.'De adviseur adviseert de divisiedirecteur maar heeft ook enkele gesprekken met de hoofddirectie. Hij hoeft het primaire proces niet eens zo goed te kennen. Hij moet vooral zijn ogen en oren gebruiken.
Het hoofd van de afdeling Interne en Externe Betrekkingen trekt het niet meer. Alles loopt in het honderd, medewerkers morren, klanten lopen weg en in het managementteam worden de messen geslepen. De directie besluit om een organisatieadviseur in te huren om de dagelijkse leiding in handen te nemen zodat het hoofd IEB zich volledig vrij kan maken voor het ontwikkelen van een nieuw concept voor de interne communicatie. Met andere woorden: hij wordt een tijd uit de wind gehouden.
Bij het binnenvaren van de haven heeft de stuurman toch echt een loods nodig. De loods kent de route op zijn duimpje en neemt dan ook het roer over. De kapitein heeft aangegeven waar de boot moet komen te liggen en de loods brengt hen daar. Meedenken is niet nodig. Maar als het mis gaat is de loods verantwoordelijk. De loods kent het primaire proces goed maar vaak maar heel gedeeltelijk. Hij is de expert die voor een bepaalde klus ingehuurd en moet dan ook weer snel vertrekken.
De geadviseerde is in principe prima in staat om zijn eigen boontjes te doppen. De coach helpt hem of het team om de prioriteiten te stellen en om op basis daarvan de beste aanpak te selecteren. De coach hoeft weinig van het primaire proces te begrijpen. Hij is hier niet ingehuurd als expert maar als procesbegeleider. Geadviseerden hebben nog wel eens de neiging zich erg te hechten aan een coach. Het is gewoon prettig om iemand te hebben om af en toe tegen aan te praten als je er verder alleen voor staat.
'Het is een duffe boel hier. Ga jij maar eens een tijdlang de boel reorganiseren. Gewoon, even lekker het bed opschudden!' Met die opdracht laat menig organisatieadviseur zich op pad sturen. Meestal tegen een bijzonder schappelijke beloning.
In deze rol heeft de geadviseerde de handdoek echt in de ring gegooid. 'Zeg jij maar wat we moeten doen,' verzucht hij, 'ik weet het ook allemaal niet meer.' Dit is geen adviseren meer. Je bent interim-manager geworden. Een ander vak, een ander tarief en ook een andere cursus.
Volgende pagina: De geadviseerde
Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/wat-voor-adviseur-ben-jij.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon