Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Literatuur

Literatuur

Adviseren

B.J. de Rooij, Methodisch adviseren, 2e druk. Uitgeverij H. Nelissen, Baarn. ISBN 9024413508

Methodisch adviseren is een handzaam boek dat gebruikt wordt bij verschillende Hogere Beroepsopleidingen. Het boek biedt allereerst een overzicht van de hulpmiddelen uit de organisatiekunde en theorieën uit de managementkunde. Omdat adviestrajecten altijd te maken hebben met veranderen, vindt de lezer in dit boek ook een aantal modellen voor organisatie-ontwikkeling en organisatieverandering. Verder staat het boek natuurlijk uitgebreid stil bij het adviseren zelf. De rollen die je als adviseur kunt innemen en de verhouding met de adviesvrager. Tenslotte vind je in het boek een aantal gespreksmodellen. Een handig boek, juist door zijn compleetheid. Methodisch adviseren heeft één nadeel: het is wat kleurloos. De Rooij houdt zich erg op de vlakte.

Nathans, Adviseren als tweede beroep, 2e druk, Kluwer Bedrijfswetenschappen, Deventer. ISBN 9026722443

Adviseren als tweede beroep is inmiddels een standaardwerk. Nathans richt zich niet zozeer op de instrumenten die adviseurs in hun bagage moeten hebben. Zij richt zich op de adviseur zelf. En die insteek kan heel veel opleveren. Al is het alleen maar omdat je de ander niet kunt veranderen maar jezelf wel. Het is wel even slikken af en toe. Wat te denken van een passage als 'De ziel is eeuwig en komt niet blanco in de wereld.' Een uitspraak die Nathans zelfs staaft met een voetnoot (want dan is het waar!). Voor wie hier overheen kan lezen is Adviseren als tweede beroep echt een must!

Weggeman, Provocatief adviseren; organisaties mooier maken. Scriptum – 2003

Weggeman is bekend geworden in Nederland als schrijver van boeken over kennismanagement. Hij is hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven maar ook 'Chef Innovatie' van de Baak Managementcentrum VNO-NCW. Provocatief adviseren is in elk geval een móói boek. Prachtig vormgegeven, gebonden in een harde kaft en ook nog eens heel leesbaar geschreven. Weggeman steekt de draak met de advieswereld waar smakken geld wordt verdiend terwijl je vraagtekens kunst zetten bij de kwaliteit van de adviezen. Weggeman stelt zich daarbij op als een oude wijze man die vanaf een hoge positie het veld eens overziet. Inderdaad, typisch een boek om te schrijven als je vijftig wordt. Provocatief adviserenis geen boek voor beginners. Niet omdat het te moeilijk zou zijn. Dat is het allerminst. Het is een boek dat vooral gaat over zingeving en de positie van adviseurs. Dat is een onderwerp dat lang niet iedereen zal boeien.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/literatuur.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon