|
Adviseren | |
Inhoud:
|
Je kunt tegenwoordig nauwelijks om een evaluatie heen. En gezien het feit dat we adviseren als een vorm van leren hebben omschreven is het niet verkeerd om aan het einde van het traject vast te stellen of je voldoende geleerd hebt. Vaak is zo'n evaluatie een verplicht nummer. Dat is jammer. Je doet het toch dus maak er het beste van.
Bovendien kun je de evaluatie goed gebruiken voor je eigen marketing. Zo'n evaluatie is het moment bij uitstek om na te gaan wat men in je waardeerde. Gebruik die informatie in je cv. En als geadviseerde zo moedig is om ook je minpunten te benoemen, bof je nog meer! Vraag door en bedank hem. En gebruik het.
Als een traject goed is verlopen kun je rustig vragen of het akkoord is dat je een korte vermelding plaatst op je website en het opneemt in je portfolio. Mag je de geadviseerde ook noemen als referentie? En, vraag de geadviseerde of hij aan je wil denken als hij over een klus hoort. Een goede adviseur is trots op zijn vak en trots op zichzelf. Dat mag je laten zien.
Adviseren is helpen bij veranderen. Veranderen is leren. Adviseren is dus helpen bij leren.
Je hebt adviseurs die hier veel moeite mee hebben. Zij zijn belerende adviseurs: als u nu even luistert, leg ik u het haarfijn uit. Natuurlijk, soms is die insteek nuttig. Maar mensen leren graag al doende. Bovendien heeft de adviseur meestal helemaal geen verstand van het bedrijf! Deze insteek betekent dat een adviestraject voor de adviseur en de geadviseerde ook een leertraject is. Terecht.
Als je als adviseur het wel even opknapt, maak je jezelf onmisbaar. Hoeveel ICT-bureaus zijn hier niet groot mee geworden. Ze leren hun klanten de trucs niet omdat ze zichzelf brodeloos zouden maken. Een adviseur die helpt leren, zorgt ervoor dat de geadviseerde verder kan, ook als de adviseur alweer een heel andere opdracht heeft.
Volgende pagina: literatuur
Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/evaluatie.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon