Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Adviestraject > Aanpak

Aanpak

Adviseren

We maken er een project van! Veel adviestrajecten monden uit in een projectplan. Op deze plaats besteden we aandacht aan je rol als adviseur en het politieke spel rond een opdracht. Maar eerst nog even over dat project.

We maken er een project van

Lang niet altijd wordt een adviseur binnen gehaald omdat er iets moet veranderen. Het gebeurt helaas met grote regelmaat dat een adviseur formeel een rapport moet schrijven over bijvoorbeeld de oorzaken van de slechte communicatie rond de laatste verkiezingen voor de ondernemingsraad. De bestuursvoorzitter heeft maar één doel met deze opdracht: de OR tevreden stellen en voorlopig even niets te hoeven doen.

Als je per ongeluk toch deze opdracht hebt aangenomen (en dat komt voor) moet je dus niet verbaasd zijn dat de bestuursvoorzitter zo af en toe een afspraak afzegt of je met een kluitje in het riet stuurt. Het wordt pas echt lastig als men zegt: 'We maken er een project van!' De kracht van projectmatig werken is vaak ook de zwakte ervan. Door er een project van te maken, plaats je het probleem buiten de organisatie. Een beetje kantoorrat kan vervolgens de voortgang van het project behoorlijk vertragen. Als dan de projectgroep het plan klaar heeft, is het probleem niet meer actueel is. Als adviseur is dat behoorlijk frustrerend.

De rol van de adviseur

Je kunt als adviseur in je opdracht het accent hebben liggen op de procesbegeleiding of op de productontwikkeling. Als het zwaartepunt ligt op het begeleiden van het proces ligt het voor de hand om zoveel mogelijk mensen te bevragen en te betrekken. Dat is dan ook de valkuil: wie vraag je wel en wie vraag je niet?

Bedenk dat alle mensen die vraagt ook echt gehoord moeten worden. Dat kost veel tijd. Heb je ze echt nodig? De valkuil in een meer productgericht opdracht is juist dat te weinig mensen betrekt. Hou er rekening mee dat wat jij maakt, anderen moeten gaan gebruiken. Als jij een prachtfolder maakt waar niemand van het bedrijf zich in herkent blijft die folder ongebruikt. Of, nog erger, zeggen medewerkers 'Ja, dat staat er wel maar zo is het natuurlijk niet.'

De rol van de geadviseerde

Bij een procesgeoriënteerde opdracht is de rol van de geadviseerde aanzienlijk groter dan in de meer productgerichte aanpak. Als je als adviseer meer de coach bent sta je aan de zijlijn. Je houdt de geadviseerde een spiegel voor, bewaakt met hem de voortgang, stelt doelen en bemoedigt. De geadviseerde doet het werk.

Als adviseur ben je in deze rol liever lui dan moe. Probeer daar zo ver mogelijk in te gaan. Vraag de geadviseerde om voorafgaand aan het gesprek een agenda op te stellen (zoadat hij gedwongen wordt zich geestelijk voor te bereiden). Vraag tijdens het gesprek de geadviseerde aantekeningen te maken. Dat zijn overigens zaken die je zeker kunt toepassen wanneer je een groep mensen adviseert.

Maar ook bij een productgerichte aanpak is de bijdrage van de geadviseerde belangrijk. Opdrachtgevers hebben de neiging hun prioriteiten te laten bepalen door de waan van de dag. Als het hoofd van de Facilitaire Dienst vandaag van zijn Raad van Bestuur hoort dat de Logistiek een zootje is, moet je op stel en sprong een nieuw logistiek concept uitwerken. Maar als morgen de soep niet heet genoeg wordt opgediend, zal het hoofd van de Facilitaire Dienst morgen geen tijd meer hebben voor het Logistieke Concept. 'Is dat er nog niet?' zal hij hooguit verbaasd vragen. Zorg dus voor regelmatig overleg, bespreek de vorderingen en maak glashelder wat je van je geadviseerde nog nodig hebt.

Besluitenpijl

Besluiten nemen

Een manager moet doortastend kunnen optreden. Hij moet knopen durven doorhakken en besluitvaardig zijn. Maar, hoe neem je weloverwogen besluiten? In deze cursus Besluiten nemen leer je wat er allemaal komt kijken bij het besluitvormingsproces.

Volgende pagina: verkopen van je advies


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/aanpak.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon