Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Leiding ontvangen > Als je er niet uitkomt

Als je er niet uitkomt, wat dan?

Leiding ontvangen

Je hebt er hard aan gewerkt om de relatie te verbeteren. Je hebt je eigen gedrag veranderd, geprobeerd je verwachtingen bij te stellen, maar toch blijf je je gespannen voelen of je groen en geel ergeren aan je baas. Je kunt dan uit drie opties kiezen:

Professionele hulp zoeken

Het maakt niet veel uit welk probleem je precies hebt met je baas. Als ze niet opgelost worden, hebben ze allemaal als resultaat dat jij je gestresst voelt. De oplossingsrichtingen die je in deze cursus vindt, geven geen garantie op succes. Er kan heel goed een moment komen waarop je het gevoel krijgt er met je baas niet meer uit te komen. Collega's en vrienden kunnen je misschien ook niet helpen.

Als je het liefst je huidige werk blijft doen, of als je het gevoel hebt dat je in een andere baan tegen dezelfde lastigheden zou kunnen oplopen, is het heel verstandig om professionele hulp te zoeken. In een aantal gesprekken met een gespecialiseerde psycholoog kun je je gedachtenkronkels ontwarren.

Peter de Kuijer, psycholoog

We spraken hierover met dr. Peter de Kuijer van Psychopraxis in Haarlem.

Wat doet een psycholoog?

Verkennen hoe het in elkaar zit

Een psycholoog is heel nuttig omdat hij jou nog niet kent, je baas niet kent en de omgeving waarin je werkt niet kent. Hij kijkt volkomen objectief naar de situatie zoals jij die aan hem vertelt. Hij zal je vragen wat er precies gebeurt tussen je manager en jou en wat jij daarbij voelt. Er zal spanning zitten tussen de eisen die je omgeving aan je stelt en de mate waarin jij daaraan kunt voldoen. De psycholoog kijkt hoe die spanning in elkaar zit en hoe jij je aanpast aan die eisen. Hij gaat met je op zoek naar alternatieven voor die aanpassing. Misschien kan het wel wat minder als jij je minder afhankelijk gaat voelen van je baas. Hij laat jou je blinde vlekken ontdekken.

Ontnuchteren

Waarschijnlijk begint hij met het bijstellen van je verwachtingen van de relatie met je baas. Je hebt een ruil-, gezags- en samenwerkingsrelatie met je baas en geen vriendschapsrelatie. Je mag ook niet verwachten dat je baas bijdraagt aan jouw geluk in het leven. Als jij je voor je welzijn afhankelijk maakt van het gedrag van je baas, word je heel kwetsbaar.

De diepte in?

Je vraagt je misschien af of gesprekken met een psycholoog heel zwaar zijn en of je heel erg in jezelf moet gaan graven. Dat hoeft dus niet, als jij het niet wilt. Het kán zijn dat op je werk stoornissen of trauma's naar boven komen waar je nooit iets aan gedaan hebt. Dan vraagt je geest om achterstallig onderhoud. Doe je er niets aan, blijf je bijvoorbeeld van je baas verwachten dat hij die liefdevolle vader wordt die je altijd gemist hebt, dan kun je blijven jobhoppen.

Kan een psycholoog je problemen oplossen?

Ja, dat kan. Hij laat je zien op welke manieren je jouw probleem zou kunnen bekijken en oplossen. Als jij voor een oplossing kiest, zal hij je helpen de aanpak die daarbij hoort zo goed mogelijk voor te bereiden. Je gebruikt dan zijn deskundigheid in de ontwikkeling van relaties. Hij is er voor jou, om jou te helpen. Alleen dat besef dat iemand aan jouw kant staat, is vaak al heilzaam.

Hoe vind je een goede psycholoog?

De werkwijze die hier beschreven is, is die van Peter de Kuijer en Ida de Waal van Psychopraxis. De meeste goede professionals zullen het ongeveer zo aanpakken. Er zijn jammer genoeg maar weinig psychologen die zo ervaren zijn in het begeleiden van problemen die met werk te maken hebben. Er zijn initiatieven om een netwerk op te zetten van psychologen door het land die aan elkaar kunnen doorverwijzen. Vooralsnog kun je je huisarts of bedrijfsarts vragen om een verwijzing naar een psycholoog die gespecialiseerd is in Arbeid en Gezondheid, of je kunt bij Psychopraxis terecht.

Conflict: juridische hulp zoeken

"Bijna niemand maakt graag ruzie met zijn baas, maar soms is een conflict onvermijdelijk. Bij een arbeidsconflict is het verstandig om eerst te proberen de onenigheid niet uit de hand te laten lopen. Een open gesprek met je werkgever (conflicthanteringsgesprek genoemd) doet soms veel goed. Mocht je er samen niet uitkomen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het conflict op te lossen. Je kunt kiezen voor bemiddeling of je kunt een onafhankelijke instantie, zoals de rechter, een uitspraak laten doen.

Kom je er alleen niet uit, vraag dan advies of hulp aan een deskundige (bijvoorbeeld van je vakbond, het Bureau Rechtshulp of de sociaal raadslieden). Welke weg voor jou het beste is, hangt vooral af van het soort conflict dat je met jouw werkgever hebt. Een paar veel voorkomende voorbeelden zijn (onterecht) ontslag, de arbeidsomstandigheden, discriminatie op het werk en werkvergunningen."

Bron: Kennisring.


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/als-je-er-niet-uitkomt.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon