Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Leiding ontvangen > LSD naar SMART

Tactiek: met LSD naar SMART

Leiding ontvangen

Hè verdorie, nu is hij weer weg en nu weet ik eigenlijk nog niet wat hij bedoelt! Herken je dit? Een tactiek die je moet leren toepassen is goed Luisteren, de woorden van de leidinggevende Samenvatten en Doorvragen (LSD) op onduidelijkheden... Goed samenwerken bestaat immers grotendeels uit goed communiceren. En daarvoor heb je samen de verantwoordelijkheid.

Luisteren

Je aandacht is helemaal gericht op de vraag van je baas. Niet op bedenken of je de opdracht wel wilt aannemen. Probeer je weerstand (als je die voelt) even uit te schakelen. Je luistert dus naar de vraag van je baas, neemt even tijd om over zijn woorden na te denken en dan vat je zijn boodschap samen.

Vijf W's

Denk bij het gesprek met je baas aan de vijf W's, je weet wel, Wat, Waarom, Wanneer, Wie, Welke. Stel deze open vragen:

Als je tijdens het samenvatten merkt dat je zelf nog geen duidelijk antwoord op één van deze vragen hebt, vraag dan door. Net zo lang tot je met je baas een SMARTe afspraak kunt maken over de taak die je gaat doen of het gedrag dat hij van je vraagt.

Stuur je baas terug met huiswerk, of doe het zelf!

Je zal merken dat je je leidinggevende hiermee aan het denken zet. Je confronteert hem met je systematische vragen met aspecten van het werk waaraan hij zelf misschien nog niet gedacht heeft. Dat is niet iets waar je hem op 'betrapt'. Het is volkomen normaal dat nog niet alle kanten van een probleem dat opgelost moet worden, te overzien zijn. Wat hiermee aan het licht komt is de ruimte die je zelf hebt om je taak SMARTer te maken. Weet je baas nog niet precies hoe goed je product moet worden, probeer dat dan zelf te bedenken. Als je een betrokken medewerker bent, kun je vanuit de achtergrond en het waarom vaak prima afleiden waar je precies mee moet komen.

Vijf W's, niet Hoe

Probeer te vermijden je baas te vragen hoe je iets moet doen. Juist de weg die je naar het resultaat kiest, is een manier om je competentie te laten zien. Je leidinggevende wil je ook niet alles voor hoeven kauwen. Laat zien dat je zelfvertrouwen hebt en creatief genoeg bent om zelf met oplossingen te komen voor alle tussenstappen die je moet zetten.

O ja, wat ik nog wilde vragen

Soms gaat het allemaal een beetje te snel. Je hebt je best gedaan om alle W-vragen beantwoord te krijgen. En als het gesprek afgelopen is, denk je het allemaal wel te weten. Dan ben je bezig en dan denk je, shoot!, ben vergeten te vragen of ik alles tegelijk moet opleveren of in fasen, of wie moest ik ook alweer om welke gegevens vragen. Ga dan niet gokken, dat kost alleen maar tijd en staat heel dom als je verkeerd gegokt hebt. Maak er juist een kans van te laten zien wat een goed georganiseerde medewerker je bent. Maak een samenvatting van de afspraken op de mail en zet erbij dat je nog een paar zaken wil checken. Er bestaan geen domme vragen, alleen dom geformuleerde vragen. Of vragen die je stom genoeg bent vergeten te stellen.

Volgende pagina: veel voorkomende problemen


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/leiding-ontvangen/lsd-smart.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon