Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Kantoorpolitiek > Ongewenst plan saboteren

Hoe saboteer ik een ongewenst plan?

Kantoorpolitiek

Als professional in een grote organisatie heb je vast weleens meegemaakt dat van hogerhand een slecht plan werd opgelegd. Er zijn verschillende tactieken om zo'n plan te doen sneuvelen:

Vertragen

Vaak is het genoeg om je niet tegen een ongewenst plan te verzetten, maar om de uitvoering ervan te vertragen. Het plan kan dan op allerlei manieren sneuvelen:

Enkele uitstekende vertragingstactieken zijn:

Afhankelijk van de positie die je in de organisatie hebt kun je deze tactieken zelf uitvoeren, of moet je hogere managers zien te beïnvloeden.

Verzet organiseren

Zoek mensen wiens belangen geschaad worden door het plan. Vorm met deze mensen een netwerk. Wissel vertrouwelijke informatie uit. Speel elkaar op tactische momenten ideetjes toe.

Natuurlijk ga je niet openlijk de confrontatie aan. Waar het om gaat is dat iedereen in het netwerk weer over andere mogelijkheden beschikt om de uitvoering van een plan te hinderen.

Angst aanwakkeren

Elke verandering kan door onzekere mensen worden gezien als een bedreiging.

Angst is een krachtige emotie. Als je voor elkaar weet te krijgen dat het plan angst inboezemt dan ontstaat het verzet vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar de beeldvorming over het plan te beïnvloeden.

Vraag mensen naar hun mening over het plan. Hoor ze uit over hun zorgen. Versterk deze zorgen door de bedreiging enigszins te overdrijven en negatieve gedachten op te roepen ("Ja, reorganisatie zou inderdaad wel banen kunnen kosten. Ik hoorde dat er flink moet worden bespaard op de loonkosten. Staat jouw baan op de tocht?").

Volgende pagina: Hoe passeer ik de poortwachter?


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/kantoorpolitiek/ongewenst-plan-saboteren.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon