Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Kantoorpolitiek > Baas

Hoe krijg ik mijn baas aan mijn kant?

Kantoorpolitiek

De relatie met hun baas is voor veel mensen een bron van problemen.

Waarom zijn bazen zo lastig? Management is lastig!

Hoe kun je beter omgaan met je baas? Een paar ideeën...

Wat wil een baas het liefst? Hij wil een medewerker die opdrachten aanvaardt zoals ze zijn, geen problemen maakt en de klus zelfstandig tot een goed einde brengt.

Daarvan kun jij handig gebruik maken door jouw doelen in verband te brengen met de opdrachten die je van je baas krijgt.

Als je bijvoorbeeld een uitvoerende functie hebt en je carrièredoel is om projectleider te worden, grijp dan elke gelegenheid aan om een opdracht van je baas als project aan te pakken (zie het kopje "een opdracht uitvoerbaar maken" hieronder). Bekwaam jezelf in projectmatig werken, schrijf ook ongevraagd een projectplan, schets daarin de rol van de projectleider en vraag je baas bij de bespreking van het plan om jou in die rol te benoemen. Wijs bij je jaarlijkse functioneringsgesprek op je toenemende verantwoordelijkheden en vraag om een cursus "projectleider". Een cursus volgen is zowieso goed voor je carrière.

Als je bijvoorbeeld een interne functie hebt en je carrièredoel is om door te groeien naar een functie met klantcontacten, grijp dan elke gelegenheid aan om contact met klanten te zoeken. Bespreek een probleem dat je van je baas krijgt met de collega die het contact met de klant heeft. Vraag hem het hemd van het lijf over de wensen en verwachtingen van de klant. De kans is groot dat hij niet alle vragen kan beantwoorden en contact met de klant wil opnemen. Bied aan om hem daarbij te helpen, bijvoorbeeld door samen naar de klant te gaan voor een gesprek.

Onderzoek wat de echte doelen zijn van jouw baas

Het doel van een opdracht is niet altijd wat het lijkt. Probeer het werkelijke doel te achterhalen, door je baas uit te horen en door gebruik te maken van je netwerk.

Soms zit je baas met een project dat hij nu eenmaal moet uitvoeren van zijn baas, en dat hij helemaal niet wil laten slagen. Misschien geeft hij jou alleen maar een opdracht om het project enige tijd gaande te houden en het te vertragen.

Misschien is een kwantitatieve verkoopdoelstelling niet zo heilig als hij lijkt en is het werkelijke doel om een ander type klanten binnen te halen.

Een opdracht uitvoerbaar maken

Als je baas iets van je vraagt, dan weet hij vaak niet precies wat er allemaal voor nodig is. Een impliciet deel van jouw opdracht is om dat uit te zoeken. Laat zien dat je een kei bent in projectmatig werken en rapporteer aan je baas:

Een goede manier om dit soort dingen bespreekbaar te maken is het schrijven van een projectplan, of een "plan van aanpak". Bij complexe projecten is dat een omvangrijk en ingewikkeld document, maar bij een kleine opdracht kan het een eenvoudig memo of een e-mail zijn van 2 bladzijden.

Door eerst een plan te maken heb je een goede aanleiding voor een constructief gesprek met mensen van wie je medewerking nodig hebt. In plaats van ze direct te vragen bepaald werk uit te voeren, vraag je eerst hun advies over jouw plan van aanpak (zoals ook in het hoofdstuk netwerken wordt behandeld: advies vragen is een goede manier om een werkrelatie op te bouwen). Daarbij geef je die mensen bovendien een kans op hun beurt aan te geven welke middelen zij nodig hebben om het werk uit te voeren.

Leg het plan aan je baas voor en maak een afspraak voor een gesprek. Vraag hem zijn mening en advies.

Elke opdracht en elke vervelende klus is zo een kans om macht en invloed te verwerven. Terwijl andere mensen worstelen met een onmogelijke opdracht in een weerbarstige organisatie, maak jij de opdracht eerst uitvoerbaar en bouw je werkrelaties op met de mensen die je later nodig hebt.

Steun voor een idee krijgen

Bedenk wat jouw baas op zijn beurt nodig heeft om steun voor een idee te krijgen bij zijn baas en collega's. Misschien heeft hij een begroting nodig, een projectplan, een business case... maak dat voor hem! Zorg dat hij een perfect verhaal heeft bij de directie, in het management team, bij de klant.

Presenteer je ideeën flexibel. Geef je baas de kans om punten van overeenkomst met zijn doelen te ontdekken. Luister goed naar zijn reactie. Pas je idee hierop aan.

Bazentaal verstaan

Bazentaal Betekent
Kun je hier even tijd voor maken? Doe dit nu meteen.
Als ik een tip mag geven... Doe het op die manier.
Ik wil je niet opjagen... Schiet op!
We hoeven Jan hier niet mee lastig te vallen. Geef Jan geen informatie en betrek hem er niet bij.
Oh. Hoe kunnen we dat oplossen? Val me niet lastig met problemen, breng me liever oplossingen.

Tips om effectiever om te gaan met je baas

Problemen met je leidinggevende de baas wordenpijl

Problemen met je leidinggevende de baas worden

Deze cursus helpt je om je manager beter te begrijpen. Je krijgt tips voor de aanpak van veel voorkomende problemen in de samenwerking met je baas op het werk. Zo kun jij voortaan problemen met je leidinggevende de baas worden.

Volgende pagina: Hoe maak ik indruk op het hoger management?


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/kantoorpolitiek/baas.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon