Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Els Ackerman

loopbaanadviseur Els Ackerman

Loopbaankeuzes
Els Ackerman

"Het is voor iedereen nuttig om eens in de paar jaar te kijken of je nog wel goed bezig bent."

Wie: Els Ackerman.

Wat: Loopbaanadviseur bij Intermediair, waar zij reageert op vragen, dilemma's en keuzes die werknemers haar voorleggen op het gebied van werk en loopbaan. Ackerman houdt praktijk in Rotterdam en schrijft daarnaast over loopbaanadvisering in onder meer het vakblad 'Loopbaan'. Zij is aangesloten bij het CMI (Career Management Institute Netherlands) en lid van de NOLOC (Nederlandse Orde van Loopbaanadviseurs en Outplacement Consulenten).

Voor wie: Els Ackerman begeleidt mensen die vast zitten in hun werk of in hun carrière. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed weten wat ze willen en kunnen, twijfelen over hun huidige baan, of hulp zoeken bij het bereiken van hun doelen. Haar cliënten zijn over het algemeen tussen de 25 en 50 jaar en hoogopgeleid.

Hoe: Door middel van gesprekken, huiswerkopdrachten, inzichtgevende methodieken en feedback uit de omgeving van de cliënt ontwikkelt de cliënt een helder beeld van wie hij is, wat hij kan, wat hij wil en hoe hij zijn doelen kan verwezenlijken.

Hoelang: Dat is afhankelijk van de cliënt, en het soort vraag waar hij mee komt. De een heeft slechts een zetje in de goede richting nodig en kan het met drie sessies af, de ander heeft een half jaar of langer nodig en komt eenmaal in de twee of drie weken op gesprek.

Gun jezelf de ruimte

"Gun jezelf de ruimte eens opnieuw naar jezelf te kijken"

"Mensen zouden zichzelf toe moeten staan hun carrière vaker te evalueren. Gewoon om de paar jaar eens kijken: ben ik nog wel goed bezig? Vaak denken mensen als ze een loopbaantraject ingaan, dat ze op dat moment een definitieve keuze moeten maken. Dat is helemaal niet nodig. Als jezelf de ruimte gunt om eens in de zoveel tijd naar jezelf te kijken, kun je doelen steeds bijstellen. Je moet los durven laten; eerder gemaakte keuzes kunnen soms niet meer kloppen."

Deurknopfenomeen

Hoe begeleidt zij iemand die geen idee heeft wat hij wil met zijn carrière?

"Ik voer eerst een oriënterend gesprek met een cliënt, om zo een beeld te krijgen van de problematiek. Dat gaat over zijn werk, zijn leven, de keuzes die hij heeft gemaakt. De kunst is de laag eronder te raken en punten te zoeken waar je op verder kunt gaan. Soms krijg je daar direct een vrij helder beeld van, bij anderen duurt het even.

Het komt regelmatig voor dat er sprake is van een onderliggende vraag. Dus dat er onder het probleem waar iemand mee komt, een andere vraag schuilt, en dat dat hetgeen is waar het eigenlijk om draait. Vaak kom je daar tegen het einde van het oriëntatiegesprek achter. Ik noem dat het 'deurknopfenomeen'. Het gesprek is eigenlijk al afgelopen, en tijdens het weggaan zegt de cliënt opeens iets wat de kern raakt."

Ontdekkingsreis

Na het oriënterend gesprek geeft ze potentiële cliënten een tijdje bedenktijd. "Ik wil dat mensen een bewuste keuze maken. Voelen ze zich bij mij op hun gemak, kunnen ze zichzelf zijn. Klikt het tussen de cliënt en mij. Ik adviseer meestal om ook bij een of twee andere bureaus te kijken en een echte keuze te maken."

Als de cliënten eenmaal een bewuste keuze hebben gemaakt voor haar praktijk, dan staan ze aan het begin van een intensief proces. "Vergelijk het met een zaadje dat kiemt. Het is een ontdekkingsreis. Cliënten beginnen eerst met een stukje huiswerk. Ik vraag ze aan de hand van een aantal vragen naar zichzelf te kijken en een beeld van zichzelf neer te zetten. Met dat zelfbeeld gaan ze later in het traject naar mensen uit hun directe omgeving. Want die kijken vaak heel anders tegen jou aan dan jijzelf en dat kan leerzaam zijn."

Schrijven, werken, denken

Wat volgt is een serie gesprekken waarbij de cliënt langzaam maar zeker zijn zelfbeeld complementeert. Het draait allemaal om de hoofdvragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Ackerman maakt daarvoor gebruik van verschillende methodes. Zowel rationele en analytische als meer intuïtieve en therapeutische werkwijzen, afhankelijk van wat de cliënt nodig heeft om verder te komen met zijn loopbaanvraag. "De normale methodiek, waar zoveel loopbaanadviseurs gebruik van maken.

Voor de cliënt is het schrijven, werken, denken. En steeds weer feedback vragen aan zijn omgeving. Aan het eind van het proces weet iemand wat hij kan en wat hij wil. Dat werkt hij uit in een visieplan.

En dan gaan we de markt verkennen om te kijken wat de mogelijkheden zijn, welke tussenstappen er genomen moeten worden om het doel te bereiken. Ook sollicitatiebegeleiding en het maken van een cv kunnen onderdeel uitmaken van de loopbaangesprekken."

Een bekende wereld loslaten

Als iemand een heel andere wending aan zijn carrière wil geven, zijn er soms onverwachte mogelijkheden. "Je bent niet opeens zonder bagage. Vaak kun je werkervaring die op het eerste gezicht irrelevant is voor je nieuw richting, toch gebruiken."

En dan? De meeste mensen komen er wel achter wat ze willen, zo blijkt. "Maar soms kan het nog een hele tijd duren voor iemand tot actie overgaat. Vergeet niet dat het soms ingrijpende keuzes zijn die mensen hebben gemaakt. Als ze een andere wending willen geven aan hun carrière, kan het bijvoorbeeld nodig zijn dat ze hun huidige baan opzeggen, of dat ze een opleiding moeten volgen. Daar heb je zowel emotioneel als praktisch gezien tijd voor nodig. Je moet zelf toe zijn aan verandering. Het kan tijd kosten voor je er aan toe bent om een bekende wereld los te laten."

Het interview met Els Ackerman vond plaats in september 2003.

Volgende pagina: Voorbeelden.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/ackerman.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon