Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Methode kiezen

Voor- en nadelen van de verschillende methoden

Loopbaankeuzes

Wat moet je nu doen? Naar de winkel om een loopbaanboek te kopen, jezelf (laten) testen, of aankloppen bij een loopbaanadviseur? De meest grondige aanpak lijkt de laatste.

Het kan natuurlijk heel nuttig zijn om een goed loopbaanbegeleidingboek te kopen en daarmee aan de slag te gaan. Het is zeker goedkoper. Maar het vereist wel zelfdiscipline. Er is niemand die je met raad en daad bijstaat als je vastloopt. Misschien is zo'n boek een uitkomst voor mensen die al een wat duidelijker beeld hebben van wat ze willen en een laatste zetje nodig hebben. En je kunt zo'n boek ook goed gebruiken als voorbereiding voor een je gesprekken bij een loopbaanadviseur. En voor een beroepentest geldt: gebruik de uitslag als aanvulling of voorbereiding, maar vaar er niet blind op.

Els Ackerman: "Zelfhulpboeken zijn een goede start, maar ze praten niet terug als de lezer vastloopt. En dat gebeurt nog wel eens. Een adviseur/coach kan door humor, confrontatie of feedback het proces weer op gang brengen. En iemand helpen om in contact te komen met zijn intuïtie."

Madelon van Kooten van Morgenster: "Zo'n cursus in een loopbaanboek moet je helemaal zelf doen. Niet iedereen is daar geschikt voor. Als je hier wel goed in bent, kunt aanvoelen wat wel en wat niet bij je past én heel eerlijk bent over jezelf, dan kan zo'n boek een goede methode zijn."

"Veel mensen die bij mij komen hebben dit soort boeken al geprobeerd. Hun probleem is vaak dat ze dankzij die boeken nog meer twijfels krijgen dan ze al hadden. Er komt van alles uit, waardoor hun keuze nog ingewikkelder wordt. Deze mensen hebben iemand nodig die hun die hun gedachten zodanig begeleidt dat ze wél duidelijkheid krijgen. En daarvoor is een buitenstaander geschikter dan familie, vrienden of collega's. Die hebben namelijk al een mening over hoe je bent en wat wel en niet geschikt voor jou is."

Collega Frederike Dekkers van Morgenster: "Zelfhulpboeken werken vaak niet omdat iedereen zijn eigen blinde vlek heeft en om die te ontdekken heb je nu eenmaal een ander nodig."

Voordelen van loopbaanbegeleiding

Madelon van Kooten: "De toegevoegde waarde van een coach is dat hij kan beoordelen of iemand zichzelf is of dat hij sociaal wenselijke antwoorden geeft. Veel mensen zijn daarnaast van nature geneigd met hun hoofd te denken. Een coach zorgt ervoor dat het hart ook een plek krijgt."

Volgende pagina: Morgenster.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/methode-kiezen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon