Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Inleiding

Is dit alles?

Loopbaankeuzes

'Is dit het nou? Moet ik de rest van mijn leven dit werk doen?' Het kan knap vervelend zijn als je twijfelt over je baan en geen idee hebt wat voor werk je wel zou willen doen. Wacht even voor je in het wilde weg gaat solliciteren en kijk eens goed naar jezelf. Wie ben je? Wat wil je? Wat kun je? Wat voor werk zou je het allerliefste doen?

Laat je niet alleen leiden door de arbeidsmarkt, maar probeer eerst een helder beeld van jezelf te krijgen. Zo vergroot je de kans dat je werk gaat doen wat je écht leuk vindt. In deze minicursus laten we je een aantal manieren zien waarop jij je zelfkennis kunt vergroten.

Er zijn veel manieren om er achter te komen wie je bent en wat je wilt. Je kunt een sabbatical nemen, tot een dieper zelfinzicht komen via een cursus Reiki of jezelf ontdekken op een bergtop in India. Vrij omslachtig. Wij behandelen drie methodes die wat tastbaarder zijn:

Aangezien loopbaanadviseurs dé specialisten op dit gebied zijn, komt deze optie wat uitgebreider aan bod. We laten je zien wat een loopbaanadviseur doet, waar je ze vindt en waar je op moet letten. Els Ackerman, loopbaanadviseur voor Intermediair, en de Madelon van Kooten en Frederike Dekkers, loopbaanadviseurs van Morgenster, voorzien je van tips en gunnen je bovendien een kijkje in de keuken van hun eigen praktijk.

Waarom hulp zoeken?

Als je het niet naar je zin hebt op je werk of twijfelt over de richting die je gekozen hebt, ben je geneigd een andere baan te zoeken. Een baan waarvan je denkt dat die beter bij je past of waarvan je minder stress verwacht.

Madelon van Kooten van Morgenster: "De mensen die bij ons komen zijn zeer verschillend, maar één ding hebben ze gemeen; het ontbreekt ze aan energie en voldoening."

Collega Frederike Dekkers: "Vaak gaat het om mensen die hun primaire behoeften vervuld hebben. Op het eerste oog hebben ze alles; een goede baan, een leuk huis, een partner. Maar ze vragen zich af: 'Is dit het nou?' Deze mensen hebben behoefte aan zingeving. Je kunt goed zijn in je werk, maar dat hoeft je niet perse gelukkig te maken."

Els Ackerman: "Als je om wat voor reden dan ook niet tevreden bent met je loopbaan, dan is het beter om eerst eens op een gestructureerde manier naar jezelf te kijken. Neem in elk geval niet direct de arbeidsmarkt als uitgangspunt voor je zoektocht naar een leuke baan."

De gedachte hierachter is eenvoudig: wie zichzelf kent, wie weet wat hij wil en waar hij goed in is, zal daardoor een beter gefundeerde keuze maken. Maar het is lang niet zo eenvoudig als het lijkt om te ontdekken wie je bent en wat je nu echt leuk vindt. Je kunt daarbij best een steuntje in de rug gebruiken.

Volgende pagina: Beroepentest of persoonlijkheidstest.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/inleiding.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon