Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Tips en trucs

Tips en trucs

Loopbaankeuzes

Je weet nu in grote lijnen waar je aan begint, en staat aan het begin van je ontdekkingsreis. Ongeacht wat je gaat doen, (een zelfhulpboek lezen of naar een loopbaanadviseur) geven we je een aantal tips mee.

Wees eerlijk tegen jezelf. Je hebt er niets aan om sociaal wenselijke antwoorden te geven; je zit er niet om 'indruk' te maken op een loopbaanadviseur, maar om jezelf te leren kennen.

Voor het beantwoorden van vragen en/of het selecteren van jouw kernwaarden, geldt: er zijn geen goede en geen foute antwoorden. De uitkomst is een schets van jouw persoonlijkheid, en dat is per definitie niet goed of fout.

Probeer bij het beantwoorden van vragen niet teveel te focussen op je werk of je carrière. Veel van jouw opgedane vaardigheden en kennis hebben wellicht ook te maken met jouw hobby's. Dat geldt zeker voor de vraag: wat vind jij leuk? Waar krijg jij energie van? Het gebeurt maar al te vaak dat het antwoord op die vraag meer in de privé/hobyysfeer ligt, dan in het werk.

Veel mensen vinden eigenschappen en vaardigheden die ze hebben normaal, terwijl dat helemaal niet zo is. Omdat ze denken dat iedereen die specifieke vaardigheid heeft. Deze onbewuste vaardigheden kunnen van belang zijn. Probeer daar voor jezelf achter te komen.

Als je ergens niet uitkomt of vastloopt, vraag dan eens aan familie of kennissen hoe zij tegen jou aankijken. Zij komen vaak met verrassend nieuwe inzichten. Ook als je denkt wel inzicht te hebben in jouw kwaliteiten en allergieën, kan het toch nuttig zijn die beelden te checken bij familie. Vaak blijkt dat anderen jou heel anders zien dan jij jezelf ziet.

Veel mensen zijn bang dat ze voor hun droombaan de relevante werkervaring missen of dat ze opnieuw voor langere periode de schoolbanken in moeten. Dat is lang niet altijd zo! Want als het goed is, is jouw droombaan een optelsom van wat jij leuk vind, wat jij goed kan en wat jij echt wil. Dat betekent voor een werkgever dat hij niet alleen een zeer gemotiveerde werknemer krijgt, maar ook een die de basisvaardigheden die nodig zijn voor die baan beheerst. Dat is al heel wat! Wie weet kom je er ook met een korte aanvullende opleiding, of door het volgen van een aantal cursussen!


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/tips.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon