|
Loopbaankeuzes | |
Inhoud: Beroepentest |
Het ligt erg voor de hand om gebruik te maken van een test, als je je zelfkennis wilt vergroten. Alleen welke? En waar? Er is zoveel keuze, zeker op het internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Op het internet kun je tientallen zaken testen: Je IQ, je EQ, bij welk soort bedrijf jij past, wat voor soort werknemer jij bent, je vaardigheden, je werkwaarden en ga zo maar verder. Je kunt op het net zelfs een complete beroepskeuzetest af laten nemen.
Maar is beroepskeuze met behulp van zo'n test iets voor jou? Wat kun je van een beroepentest verwachten?
Let op: de kwaliteit van de testen op internet loopt erg uiteen. Het beantwoorden van 21 vragen met ja of nee, geeft geen goed inzicht in jouw kwaliteiten. Veel testen hebben daarnaast het nadeel dat ze slechts deelgebiedjes behandelen van jouw persoonlijkheid. Met andere woorden: je wordt min of meer gedwongen je eigen pakket aan testen samen te stellen.
Wil je weten hoe betrouwbaar een beroepentest is? Test de test! Let op de volgende punten:
Een aanrader is de site 123test. De redactie van deze site geeft per test de kwaliteit aan, variërend van 1 ster (puur plezier) tot vijf sterren (professioneel). Het feit dat slechts weinig testen vier of vijf sterren krijgen, is veelzeggend. Bovendien zijn de testen die die kwalificatie wel krijgen meestal niet gratis.
Els Ackerman is geen groot voorstander van testen op het net. "Er was een test op het internet die ik echt goed vond, en die is helaas niet langer gratis online. Dat is de interessetest 'careerstorm', ontworpen door een Finse loopbaandeskundige. Maar die test werd zo vaak gebruikt, dat de ontwerper besloot hem commercieel te exploiteren. Loopbaanbureaus kunnen nu een licentie kopen, en zo de test aan hun cliënten aanbieden. De geïnteresseerde netsurfer kan hem dus niet meer uitproberen.
Let op: Veel van de (gratis) beroepentesten die op internet worden aangeboden, zijn van slechte kwaliteit. En voor de goede testen moet je vaak betalen. Als je er voor kiest om een test voor beroepskeuze af te laten nemen, kun je dat beter niet via het net doen, maar bijvoorbeeld bij een beroepskeuzeadviseur. Je hebt dan in elk geval de garantie dat je niet alleen je testresultaten mee naar huis neemt, maar dat deze ook in een kader geplaatst worden door een specialist.
Els Ackerman: "Het is niet zinvol om een beroepskeuzetest als enige uitgangspunt te nemen. Daarvoor is het teveel een momentopname. Hooguit kun je de uitslag van de test gebruiken als handvat voor een gesprek met een loopbaanadviseur. Zelf gebruik ik vrijwel geen tests, ik werk liever als facilitator waarbij de cliënt door het gesprek meer zelfinzicht krijgt."
Madelon van Kooten van Morgenster: "Testen kunnen je inzicht geven in je sterke en zwakke kanten. Maar als je ergens goed in bent, betekent dat niet automatisch dat je daar ook gelukkig van wordt. Het is veel belangrijker om uit te zoeken waar je energie van krijgt, wat bij jou het vuur doet branden. Je moet je beroepskeuze dus niet laten bepalen door de uitslag van een beroepentest."
"Een ander nadeel van zo'n test is dat mensen met enige werkervaring er nauwelijks wijzer van worden. Zij weten al wat hun sterke en zwakke punten zijn."
Volgende pagina: Zelfhulpboeken.
Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/beroepentest.html
Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon