Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken

Loopbaankeuzes

Er zijn ontzettend veel boeken die gaan over carrières en loopbaanadvies. Een aantal van die boeken kunnen je goed op weg helpen in jouw zoektocht naar je ideale baan. Els Ackerman stelde een lijst van vijf goede 'doe-het-zelf'-loopbaanboeken samen.

Werken met plezier - de weg naar meer flow

Auteur: Jolet Plompe (2000).

Plaats in de bibliotheek: SISO-code 316.1.

Voor: Mensen die ontevreden zijn in hun werk en zich afvragen 'Is dit het nu?'

Inhoud: Het boek 'Werken met plezier - de weg naar meer flow', leert je hoe je meer geluksmomenten (flow) in je werk kunt ervaren. Het is gebaseerd op de gedachte dat werken onmisbaar is voor plezier in ons leven, maar dat we desondanks vaak vergeten wat werk ons oplevert. We hebben te weinig plezier, bijvoorbeeld omdat de werkdruk hoog is. De auteur laat zien dat relatief kleine ingrepen, zoals het veranderen van je takenpakket, kunnen leiden tot meer plezier in je werk. Je hoeft dus niet direct van functie veranderen. Het boek bevat veel praktijksituaties en checklists.

Loopbaanankers - ontdek je werkelijke waarden

Auteur: Edgar H. Schein (2001).

Voor: Mensen die willen weten welk soort baan bij hen past.

Inhoud: Om de baan te vinden die bij jou past, doe je er goed aan uit te zoeken wat jij wilt en kunt. 'Loopbaanankers' helpt je op een systematische manier te ontdekken welke kwaliteiten jij hebt en wat je ermee wilt en kunt. Door hulpmiddelen als een loopbaan-oriëntatielijst en een interview met je partner of collega kom je erachter wat jouw loopbaananker (een combinatie van talenten, drijfveren en waarden) is. En dat helpt je bij het vinden van de baan die bij jou past.

Welke kleur heeft jouw parachute?

Auteur: Richard N. Bolles (1996).

Plaats in de bibliotheek: SISO-code 499.6.

Voor: Mensen die de vaardigheden willen leren om zelf de juiste baan te zoeken.

Inhoud: Dit boek is wereldwijd het best verkochte boek over banen zoeken, en wordt ook wel beschouwd als de bijbel voor banenzoekers. Het behandelt elk aspect van de zoektocht naar de juiste baan. Van 'Wat is de baan van mijn dromen?' tot 'Waar vind ik die?' en 'Hoe voer ik een goed sollicitatiegesprek?' Je krijgt geen pasklaar antwoord op deze vragen, maar leert de vaardigheden om zelf uit te zoeken wat je wilt en hoe je dat kunt bereiken.

Op Carrièretijger vind je een uitgebreidere recensie van "Welke kleur heeft jouw parachute?".

Loopbaanzelfsturing - bezieling en vitaliteit

Auteur: Ad Hogendijk (2000).

Plaats in de bibliotheek: SISO-code 499.6.

Voor: Werknemers die hun loopbaan zelf willen sturen en willen werken met plezier en bezieling.

Inhoud: Dit boek reikt de lezer instrumenten aan waarmee hij zijn loopbaan weer zelf kan sturen. De lezer leert om zijn hart en zijn intuïtie te volgen en op basis daarvan een praktische planning te maken. Motto: 'Werken kan met plezier, met fascinatie en met bezieling.' Dit boek is geschreven voor iedereen die het heft in eigen hand wil nemen en houden. Ad Hoogendijk gebruikt hierbij relatief veel voorbeelden van mensen in een midlifecrisis en is daarmee uitermate geschikt voor veertigplussers.

Alles over loopbaanplanning

Auteur: Dr. Jack van Minden (2000).

Plaats in de bibliotheek: SISO-code 318.4.

Voor: Werknemers die willen leren vooruit te denken in hun carrière, hun loopbaan willen plannen en het heft in eigen handen willen houden.

Inhoud: 'Denk grondig na over je baan, voordat een ander dat voor jou doet': dat is het motto van dit boek. Het draait om anticiperen op de toekomst, leren vooruitdenken en leren het heft in eigen handen te nemen. Van Minden behandelt trends op het gebied van de werkgelegenheid en wat die voor jou kunnen betekenen. In de vorm van adviezen en oefeningen leer je tijdig greep te krijgen op je loopbaan, om zo veranderingen makkelijk en pijnloos op te vangen.

Volgende pagina: Loopbaanadviseur.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/zelfhulpboeken.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon