Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > loopbaanadviseurs

loopbaanadviseurs

Loopbaankeuzes

Als je professionele hulp wilt bij de zoektocht naar jouw droombaan, dan kun je de hulp van een loopbaanadviseur inschakelen.

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is het begeleiden van mensen die een probleem hebben met hun werk of hun carrière. Het kan gaan om een duidelijk afgebakend probleem zoals stress op het werk of problemen met collega's. Maar je kunt ook heel goed aankloppen bij een loopbaanadviseur als je twijfelt over de keuze die je hebt gemaakt, of als je erachter wilt komen wat je nu echt wilt.

Waarbij kan een loopbaanadviseur je helpen? Hij vertelt je niet wat je moet doen, maar helpt je bij het maken van je eigen keuzes. Hij stelt vragen die anderen je niet stellen. Hij vraagt door en dwingt je na te denken over jezelf. Hij let er op dat je jezelf bent en eerlijke antwoorden geeft.

Els Ackerman: "Een goede loopbaanadviseur probeert de onderliggende, diepere lagen en motieven naar boven te krijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand bij mij langs komt omdat hij niet overweg kan met zijn baas en daarom van baan wil veranderen. Als je doorvaagt blijkt dan bijvoorbeeld dat hij eigenlijk op de stoel van zijn baas wil zitten en zelf carrière wil maken. Als loopbaanadviseur is het de kunst ruimte te creëren voor een cliënt, zodat hij achter dit soort onderliggende problemen en motieven komt."

Wat voor soort loopbaanadviseur past bij mij?

Loopbaanadviseurs zijn er in vele soorten en maten. Oriënteer je dus goed alvorens je een loopbaanadviseur kiest. De een maakt gebruik van de beroepskeuzetest als uitgangspunt voor de begeleiding, bij de ander kun je in retraite gaan. Er zijn loopbaanadviseurs die gebruik maken van de techniek van het NLP, de ander van de Rogeriaanse methode. Je kunt deelnemen in een groep, of kiezen voor individuele begeleiding. Kiezen uit een eendaagse sessie of een traject van enkele maanden.

Els Ackerman: "Ga bij twee of drie bureaus langs voor een oriënterend gesprek. Kijk welk soort bureau en welke begeleider bij jou past. Het belangrijkste is dat het klikt tussen jou en de loopbaanadviseur. Het draait om jou en jouw leven; dus je moet je op je gemak voelen.

Nadat ik een oriënterend gesprek met een cliënt heb gehad, vraag ik hem of haar eerst goed na te denken of ze echt bij mij verder willen. Het is niet goed om op basis van een gesprek direct een beslissing te nemen. Beter is het om alles thuis rustig te laten bezinken."

Madelon van Kooten van Morgenster: "Het is goed om je op verschillende bureaus te oriënteren. Wij hebben ook met iedereen die interesse heeft eerst een uitgebreid telefoongesprek of een kennismakingsgesprek op kantoor. Dat is niet alleen prettig voor de cliënt, ik wil zelf ook graag checken of iemand past bij de eendaagse loopbaanbegeleiding."

Loopbaanbegeleiding als trend

Vroeger werd een loopbaanadviseur vooral ingeschakeld als iemand overspannen of ontslagen was. Dat is niet meer zo. Veel mensen, vooral jongeren, wachten niet tot ze in de problemen komen, maar gaan al voor die tijd naar een loopbaanadviseur. Ze nemen het heft in eigen handen op het moment dat ze voelen dat ze niet gelukkig zijn in hun werk. Wat daarbij ook een rol speelt is dat het tegenwoordig niet meer zo gewoon is om je hele leven voor één baas te werken. Mensen stippelen liever hun eigen carrière uit. Een loopbaanadviseur is daarbij een gewild 'hulpmiddel'.

Toch kan niet iedereen aankloppen bij een loopbaanadviseur. Els Ackerman: "Sommige mensen verwijs ik door naar een therapeut of een andere hulpverlener. Zij zitten dan met andere, zware problematiek. Daar kunnen ze dan beter eerst mee aan de gang gaan. Soms heb ik ook te maken met mensen die nog heel woedend zijn om hun ontslag. Daar kan ik prima mee werken, dat hoort bij mijn vak. De verwerking van die woede krijgt dan een plek in het loopbaantraject."

Volgende pagina: Kosten.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/loopbaanadviseur.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon