Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Wie ben jij?

Wie ben jij? Een tipje van de sluier opgelicht

Loopbaankeuzes

Er zijn ontzettend veel methodes om erachter te komen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Hoe verschillend sommige van die methodes ook zijn, ze kennen ook een aantal belangrijke overeenkomsten.

Vragen beantwoorden. Wil je weten wie jij bent en wat je wilt, dan zul je jezelf een aantal vragen moeten stellen. Bijvoorbeeld:

In deze fase zijn over het algemeen meerdere antwoorden toegestaan, zodat je steeds met lijstjes van vijf, tien of vijftien punten komt.

Prioriteit aanbrengen. Je gaat nu prioriteit aanbrengen in je antwoorden. Bijvoorbeeld: je hebt tien dingen ingevuld waar je erg trots op bent. Nu moet je waarde aan die tien zaken toekennen: waar was jij het meest trots op? De meeste zelfhulpboeken en loopbaanadviseurs vragen je dan om een soort van top drie of top vijf samen te stellen.

Combineren.Als je alle vragen hebt beantwoord en je prioriteiten hebt aangebracht, dan ga je de verschillende gebieden (vaardigheden, werkomgeving, interesses, soort werknemer, etc.) samenvoegen. Door die samenvoeging krijg je een beeld van jouw ideale baan.

Vragen

Hieronder behandelen we een aantal van die vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen wie je bent. Het is een kleine selectie uit verschillende zelfhulpboeken van loopbaanadviseurs. We pretenderen niet dat je na beantwoording van deze vragen weet wat jouw droombaan is. Aangezien loopbaanadviseurs daar meerdere sessies voor nodig hebben en het gemiddelde loopbaanboek vele tientallen pagina' s in beslag neemt, zou dat onmogelijk zijn.

Toch is het goed om eens naar deze vragen te kijken. Je krijgt een indruk van wat een loopbaanadviseur of een zelfhulpboek jou zal gaan vragen; sterker nog het is een mooie voorbereiding!

Wie ben jij?

De eerste stap is om te bepalen wat jij leuk vindt, waar jij goed in bent, waar jij energie van krijgt en wat jij kunt. Er zijn 1001 vragen die je jezelf kunt stellen om daar achter te komen. Een kleine selectie:

Veel van deze vragen zij afkomstig uit het boek: welk kleur heeft jouw parachute?' van Richard N. Bolles. Een korte beschrijving van dit boek vind je in het onderdeel zelfhulpboeken.

Een loopbaanadviseur of een zelfhulpboek stelt je niet lukraak dit soort open vragen, maar laat je steeds kiezen. Bijvoorbeeld bij 'Aan welke waarden hecht jij?', krijg je een lijst met tientallen waarden voorgelegd waar jij je keuze uit kunt maken. Nadat je vervolgens de prioriteiten in die keuze hebt aangegeven, combineer je al die lijstjes tot een geheel. Als het goed is krijg je dan een duidelijk beeld van jouw ideale baan.

Volgende pagina: Kernkwadrant.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/vragen.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon