Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Loopbaankeuzes > Kernkwadrant

Kernkwadrant

Loopbaankeuzes

Om jezelf beter te leren kennen kun je gebruik maken van het model van het kernkwadrant en de kernkwaliteiten, van Daniël Ofman.

Ofman: "Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot de kern van een persoon horen. Het zijn de specifieke sterktes die iemand bij uitstek kenmerken. Iedereen heeft een aantal van deze kwaliteiten. Maar kernkwaliteiten zijn zo dominant, dat ze kunnen doorslaan en daardoor juist een valkuil worden. Bijvoorbeeld: Iemand met de kernkwaliteit behulpzaamheid kan doorslaan in bemoeizucht, flexibiliteit kan doorslaan in wispelturigheid en daadkracht in drammerigheid. Dat zijn de valkuilen. Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat irritatie oproepen. In dat geval heet dat een allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt echter een kwaliteit in zich, die voor degene die er allergisch voor is een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging."

Deze vier termen (kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging) worden weergegeven in een model; het kernkwadrant. Aan de hand van dit model kun je je eigen kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen vaststellen. Natuurlijk, jouw persoonlijke kwadrant geeft geen antwoord op de vragen 'wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik?' maar kunnen je wel in relatief korte tijd antwoord geven op de vraag wat jouw belangrijkste kwaliteiten zijn, jouw valkuilen en jouw allergieën. Dat is leerzaam en voor veel mensen een eyeopener!

Maak je eigen kwadrant

Vul één van de vier termen in (kernkwaliteit, valkuil, allergie of uitdaging). Begin bij de term die je het makkelijkste kunt invullen. Bij veel mensen is dat hun allergie: iets waar ze zich bij anderen mateloos aan ergeren.

Vanuit die ene term probeer je dan de andere vakjes in te vullen. Bijvoorbeeld: Je ergert je aan mensen die star zijn (allergie), bedenk daarbij dan een kernkwaliteit (ordelijkheid). Dat vormt dan jouw uitdaging. Het tegenovergestelde van ordelijkheid is bijvoorbeeld wispelturigheid. Dat kan dan jouw valkuil zijn. De kernkwaliteit die bij wispelturigheid past is flexibiliteit. Die laatste is dan jouw eigen kernkwaliteit.

Gemiddeld hebben mensen drie kernkwaliteiten die door anderen duidelijk herkend worden. Als je het moeilijk vindt deze te achterhalen, vraag dan hulp van vrienden of familie. Zeker jouw valkuilen kunnen ze vaak moeiteloos opnoemen...

Het kernkwadrant in andere cursussen

Het kernkwadrant gebruiken we ook in de cursus Omgaan met lastige mensen, om iets over jezelf te leren van mensen waar je een hekel aan hebt. Met behulp van het kernkwadrant kun je namelijk een allergie (een irritatie) gebruiken om een kernkwaliteit van jezelf te ontdekken.

In de cursus Adviseren wordt het kernkwadrant gebruikt om de kernkwaliteiten in de relatie adviseur / geadviseerde te analyseren.

In de cursus Didactische Vaardigheden leert een trainer zijn persoonlijkheid in kaart te brengen met een kernkwadrant.

En in de cursus Medewerkers Motiveren worden kernkwaliteiten gebruikt om te ontdekken wat iemand motiveert op de bovenste niveaus van het model van Maslow (waardering en zelfontplooiing).

Verder lezen

Daniël Ofman heeft verschillende boeken geschreven over dit onderwerp. Een van de bekendste is: 'Bezieling en kwaliteit in organisaties', waarin hij dieper in gaat op kernkwaliteiten en kwadranten. Dus als je het wat grondiger aan wilt pakken, kijk dan eens op de site van Ofman zelf. Je vind er meer uitleg over het kernkwadrant, en verwijzingen naar zijn boeken en cursussen.

Volgende pagina: Tips en trucs.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/loopbaankeuzes/kernkwadrant.html

Copyright © 1999-2023 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon