Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Zakelijk flirten > Waarom flirten?

Waarom flirten?

Zakelijk flirten

Waarom flirten mensen? Van iemand die onvrijwillig vrijgezel is, begrijp je dat hij of zij in het weekend tijdens een avondje uit wat flirt. Maar we flirten vaker, we flirten overal en we flirten ook wanneer we absoluut niet op zoek zijn naar een partner. We flirten in de supermarkt, in de kantine, tijdens een vergadering, op straat en na de voetbalwedstrijd. Wat is dat toch? Er zijn enkele redenen.

Spelen

De eerste reden heeft te maken met het spelelement van flirten. Mensen spelen nu eenmaal graag. Al spelend oefenen ze belangrijke vaardigheden. Flirten is daar een van. Je wilt –hoe gelukkig je ook bent met je huidige partner– weten hoe je “in de markt ligt”. Je wilt een beetje bevestigd worden, je wilt weten dat je ertoe doet. Zodra je dat serieus gaat doen, word je erg kwetsbaar. Al flirtend hoef je daar niet zo bang voor te zijn.

Afreageren

Een tweede reden is dat we in onze zakelijke cultuur voortdurend voorrang geven aan de ratio. Alles heeft een doel, we doen niets “zomaar”. Ons hele doen en laten kunnen we beargumenteren. Maar ondertussen zijn we ook een borrelend vat vol emoties. Dat zorgt voor een onderstroom van gevoelens van zekerheid en onzekerheid, angsten, opwinding, boosheid en behoefte aan bijvoorbeeld status, gezag en vertrouwen. Al flirtend spelen we een beetje met dergelijke emoties. Al flirtend maken we ze hanteerbaar. Je kunt het waarschijnlijk vergelijken met het fanatisme waarmee 22 oudere mannen op zaterdagmiddag elkaar op een voetbalveld naar het leven lijken te staan en daarna samen aan het bier gaan.

Werken aan de relatie

De derde reden komt het dichtst bij zakelijk flirten. Al flirtend werk je aan de relatie met de ander. Al flirtend stem je mensen goedgunstig. En dat werkt meestal prettiger.

Je kent ze wel, de adviezen uit de bladen bij de kapper. Een relatie mag je nooit voor lief nemen. Een relatie is ‘a work in progress’. Je moet blijven werken aan je relatie. Dat bedoelen we hier niet met flirten. Integendeel: je partner vindt dat geflirt van jou misschien helemaal niet zo leuk. Wij bedoelen met ‘werken aan de relatie iets anders.

Wanneer mensen met elkaar aan het werk zijn, wisselen ze voortdurend informatie uit. Verbaal en non-verbaal. Die informatie is meestal zakelijk en feitelijk van aard. Het gaat over aantallen en over grootte. Het gaat over oorzaken, gevolgen, belangen. Het gaat over oplossingen en problemen.

Maar terwijl mensen die informatie uitwisselen werken ze ook aan hun relatie. doen bijvoorbeeld hun uiterste best om de pikorde vast te stellen. Een fascinerend schouwspel! De leidinggevende die een medewerker vraagt om even koffie te halen. De adviseur die z’n best doet om zijn deskundigheid en invloed uit te vergroten. De collega die tijdens een vergadering even laat weten hoe goed zijn lezing in Japan ging.

Maar we werken ook aan onze relatie door te flirten. We paaien, vleien en bewonderen dat het een lieve lust is. Ook dat is een fascinerend schouwspel. Probeer het je eens voor te stellen: Je ziet een gewone werksituatie waar mensen met elkaar in een zakelijk gesprek zijn verwikkeld. Je hoort hen praten over het onderwerp maar je ziet in de ondertiteling een heel ander gesprek.

Wat we zien Wat we horen De ondertiteling
Een vergadertafel, 7 mensen. Plastic bekertjes koffie, een schaal koekjes, papieren. Sommigen zitten wat naar achteren geleund. Een deelnemer zit op z’n stoel te wippen. Een deelnemer zit druk te schrijven.
Arie komt binnen met twee bekertjes koffie op een tray en papieren onder de arm. Janneke schuift een stoel voor hem naar achteren en lacht vriendelijk naar Arie.
De voorzitter: Ik wilde dan nu maar beginnen. We zijn er allemaal. Iedereen voorzien van koffie zie ik. De een wat meer dan de ander.Iedereen akkoord met de agenda? Goed. Het eerste punt. Je bent verdorie weer te laat en dan moet je ook nog zo nodig twee koffie meenemen. Dit is echt de laatste keer.
 
Janneke fluistert tegen Arie: Ha lekker, dank je. Hij is een beetje knorrig vandaag, geloof ik. Heeft hij morgen z’n beoordeling? Je bent erg attent. Wij staan toch aan dezelfde kant, nietwaar? Jij weet altijd alles wat er zich afspeelt hier. Dat bewonder ik erg in je.
De voorzitter buigt voorover en tikt met zijn hand op de tafel terwijl hij praat. Als Arie het woord neemt, kijkt hij niet naar de voorzitter maar naar Janneke. Hij glimlacht en buigt zich helemaal naar haar toe. Janneke reageert onmiddellijk. Ook zij glimlacht en ook zij buigt naar Arie. De voorzitter: Ik vat even samen. Hanneke en Arie, jullie zorgen dat die database binnenkort in de lucht is? Wie heeft de lead?  
Arie: ‘Ik neem het grootste deel wel op m’n bordje.. Janneke helpt me vast en zeker met het controleren van de gegevens. Toch? Omdat ik je aardig vind, doe ik nu wel wat meer dan jij. Maar je moet wel helpen want dat vind ik gewoon gezellig.
Janneke: ‘Ja hoor. Als de specificaties hetzelfde zijn als de vorige keer komt dat helemaal goed.’ Natuurlijk doe ik dat.

De sekse-kwestie

Eerst even een mogelijk misverstand uit de weg ruimen. Zakelijk flirten is niet iets wat zich alleen tussen mannen en vrouwen kan afspelen. Maar natuurlijk speelt de sekse-kwestie wel een rol. Sommige mannen en vrouwen zijn er heel goed in om op een speelse, lichtvoetige manier wat te koketteren met hun man- of vrouw-zijn. Glad ijs, dat wel. Maar ijs is (voor wie kan schaatsen!) een prima ondergrond.

Bij zakelijk flirten gaat het om mensen voor je te winnen. Sekse en sekseverschillen kunnen daarbij een rol spelen; in een zakelijke omgeving zal dat waarschijnlijk minder vaak het geval zijn.

Volgende pagina: Aandacht voor de eerste indruk


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/zakelijk-flirten/waarom.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon