Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatiebrief > Voor je gaat schrijven

Voor je de sollicitatiebrief gaat schrijven

Sollicitatiebrief

Analyseer de advertentie en het bedrijf

Een sollicitatiebrief schrijven begint met lezen en nadenken. Ga eens rustig zitten en bekijk de vacature goed. Lees haar een aantal keer door en analyseer de tekst.

1. Vorm je een beeld van de baan.

2. Misschien voldoe je niet aan alle functie-eisen. Bedenk hoe je dat kan compenseren.

3. Vorm je een beeld van de werkgever. Hoe presenteert het bedrijf zich in de advertentie? Als ze een website hebben, moet je zeker even kijken. Ook kun je jaarverslagen opvragen of krantenknipsels zoeken. Let op de volgende dingen:

Een goede analyse van de functie en het bedrijf helpt om een betere (meer gerichte) brief te schrijven en is een goede voorbereiding op een eventueel sollicitatiegesprek. Sollicitanten die laten blijken zich verdiept te hebben in het bedrijf, krijgen vaak een streepje voor!

Bedenk wie je bent en wat je kunt

Je hebt nu een beeld van het bedrijf en de vacature. Blijf nog even zitten en bedenk:

Een goed beeld van wie je bent, wat je kunt en wat je leuk vindt, is essentieel. Denk daar goed over na. Het is handig voor je sollicitatiebrief, maar zorgt er ook voor dat je tijdens een sollicitatiegesprek niet overvallen wordt als ze jou vragen naar je goede eigenschappen. Verdiep je in je eigen Persoonlijkheid.

Win telefonisch informatie in

In een advertentie staat vaak een contactpersoon vermeld bij wie je telefonisch meer informatie kunt inwinnen over de functie. Doen! Zo kom je meer te weten over de functie en het bedrijf. Zelfs als je vindt dat je al genoeg weet: toch bellen. De persoon die je spreekt is vaak ook degene die de brieven selecteert. Het gesprek kan ervoor zorgen dat jouw naam blijft hangen. Zo vergroot je de kans dat hij jouw brief uit de stapel pikt. Ook zijn er bedrijven die bijhouden wie heeft geïnformeerd naar de functie en dat later aantekenen op de sollicitatiebrief van die persoon. Tenslotte kun je in je brief verwijzen naar het gesprek.

Let op de volgende punten:

Volgende pagina: Typen of schrijven


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatiebrief/voor-je-gaat-schrijven.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon