Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement > Goede projectleider?

Wat is een goede projectleider?

Projectmanagement

Wat vind je van deze omschrijving? “Een goede projectleider is gefocust op maar één doel: zijn projectresultaat. Hij is een snelle jongen die daadkracht toont, gemakkelijk en snel beslissingen neemt en alleen verantwoording aflegt aan zijn opdrachtgever. Als hij af en toe een steekje laat vallen kan hij daarmee leven.”

Of voel je je meer thuis bij deze omschrijving? “Een goede projectleider is een teamspeler. Hij zorgt voor zijn team, hij beschermt zijn team tegen aanvallen van buitenaf, zet het team op scherp en regelt de benodigde projectmiddelen en –faciliteiten. Conflicten binnen het team zijn voor hem kansen om er een beter team van te maken!”

Of klopt deze beter? “Een goede projectleider is een bouwer van bruggen. Hij verbindt ontwikkelingen binnen de organisatie met de doelstellingen van het project. Hij heeft zijn netwerk piekfijn op orde en maakt van bedreigingen kansen. Hij houdt rekening met de achterban van zijn projectmedewerkers.”

Je begrijpt: ze kloppen alledrie niet of ze kloppen alledrie wel. Wat een goede projectleider is, hangt af van de opdracht en van de situatie.

  1. De doener is vooral op zijn plaats in urgente projecten: er moet binnen vier maanden een nieuwe versie van het programma worden ontwikkeld want anders valt het doek.
  2. De teamspeler is vooral op zijn plaats in projecten die wat meer doorlooptijd nodig hebben. Projecten waarin het team in alle rust een geheel nieuw product moet ontwikkelen.
  3. De bruggenbouwer, doet het vooral goed in organisatieontwikkelingsprojecten. Hij geeft leiding aan een klantgerichtheidsproject of is verantwoordelijk voor het project 'Veiligheid voor alles!'.

Volgende pagina: De opdrachtgever


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/goede-projectleider.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon