Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement > Jij als projectleider

Jij gaat projecten leiden!

Projectmanagement

Carrièretijger biedt een mooi overzicht van wat je als projectmanager moet doen en moet kunnen. Is een projectleider een schaap met vijf poten? Nee: de projectleider is vooral een teamleider. Niet de projectleider doet het werk maar het hele team. Een projectleider die heel veel weet van een vakinhoudelijk onderdeel van het project loopt het risico dat híj het werk gaat doen en dat hij daarmee zijn collega's in het team voor de voeten loopt.

In je optreden ben je als projectleider zacht op de relatie en hard op de inhoud. Wees duidelijk wat je wilt, wees duidelijk over wat er nodig is en wees duidelijk over wat je met elkaar hebt afgesproken. En daar moet je soms inderdaad hard in zijn. Niet altijd leuk, wel belangrijk. Tegelijkertijd zorgt een goede projectleider voor het team. Juist omdat je het sámen moet doen.

Hoe word je een goede projectleider?

Ajax ontwikkelde TIPS: een systeem voor de opleiding van jeugdspelers. Dat systeem is gebaseerd op vier onderdelen: “Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid.” Wat voor de Ajax-jeugd geldt, geldt ook voor een projectleider-in-opleiding.
TechniekVerdiep je in wat vakliteratuur en zorg dat je een projectmanagementsysteem in de vingers hebt.
Inzicht Praat met mensen over je werk, lees over grotere en kleinere projecten in de kranten en tijdschriften en vraag je af hoe jij het aangepakt zou hebben, volg wat cursussen,
Persoonlijkheid Zoek een coach! Je kunt heel veel leren van een goede, professionele coach. Projecten doen een groot beroep op jou als persoon. Hoe stevig zit je in elkaar, kun je boos worden, kun je het opbrengen om samen te werken met iemand die je niet aardig vindt, kun je zorgen voor mensen? Een coach kan je helpen onontdekte talenten uit je persoonlijkheid naar voren te halen.
Snelheid Een geroutineerde projectleider doet veel dingen op zijn gevoel. Hij kan 'het moment pakken'. Hij weet uit ervaring wat in welke situatie nu wel belangrijk is en wat niet. Die snelheid van handelen komt met de jaren. Snelheid is vooral een kwestie van zelfvertrouwen. En dat komt met ervaring.

Aan de slag dus! Veel succes met je project.

Volgende pagina: Alle neuzen dezelfde kant op (deel 3 van de cursus, over het verbeteren van de samenwerking in projecten)


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/jij-als-projectleider.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon