Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Agressie > Verbaal / non-verbaal

Verbale en non-verbale communicatie: jij en die ander

Omgaan met agressie

Het is belangrijk om je bewust te zijn van het volgende feit:
Agressie lokt agressie uit.

Mensen reageren op elkaar. Daartoe staan ons allerlei vormen van communicatie ter beschikking: woorden, stemgebruik, de manier van kijken, gedrag, houding zijn allemaal vormen van communicatie.

Bij het omgaan met agressieve mensen is de manier van communiceren van belang, omdat ons eigen gedrag een reactie uitlokt bij de ander en andersom. Door je eigen manier van communiceren goed te kennen (en te kiezen) kun je beter omgaan met agressieve mensen.

Zowel verbale als non-verbale communicatie spelen een rol. We bespreken hier een aantal manieren om met agressieve mensen om te gaan:

N.B.: niet elke manier zal werken of gelden in elke situatie. Het maakt nogal uit of je een boze klant tegenover je hebt met wie nog wel te praten valt, of dat je wordt overvallen. In het laatste geval moet je uit lijfsbehoud soms overgaan op fysieke technieken. De√ęscalatietechnieken verdienen altijd de voorkeur, omdat je daarmee de kans om klappen te krijgen vermindert en meer tijd krijgt voor het verzinnen van een oplossing.

Volgende pagina: Verbale communicatie.


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/agressie/verbale-en-non-verbale-communicatie.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon