Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > CV > Soorten cv's

Soorten cv's

CV

Er zijn vijf soorten cv's:

Moeder-cv

Dit cv zou iedereen moeten maken. Het is niet bedoeld om te versturen, maar voor jezelf. Hier zet je ál je werkervaring, opleidingen, vaardigheden en hobby' s in, uitgebreider dan in een regulier cv.

Dit cv is bedoeld om per sollicitatie een selectie te maken van de kwaliteiten die je voor die vacature wil benadrukken. Zo kun je voor elk cv dat je naar een werkgever stuurt, de juiste (relevante) informatie uit je moeder-cv halen. Zo stuur je steeds cv' s op maat. Het moeder-cv mag zo lang zijn als nodig, als alles er maar in staat.

Chronologisch cv

Het chronologisch cv wordt het meest gebruikt. Hierin geef je een chronologische opsomming van onder meer je werkervaring en je opleidingen. Met chronologisch wordt in dit geval bedoeld dat je met je laatste werkgever en je laatst genoten opleiding begint en zo terugwerkt naar het begin. Dit type cv gebruik je bij voorkeur als je gericht solliciteert op een bepaalde functie waarvoor je relevante werkervaring hebt.

Een chronologisch cv mag niet langer zijn dan één, maximaal twee A-4'tjes.

De inhoud van het chronologisch cv:

Voorbeelden van chronologische cv's:

Vaardigheden-cv

Een vaardigheden-cv kun je gebruiken als je solliciteert op een functie waarvoor je geen werkervaring hebt (bijvoorbeeld bij een carrièreswitch). Het wordt ook wel gebruikt door mensen die op projectbasis werken, zoals freelancers, of mensen die langere periodes niet hebben gewerkt. Zeker in de ICT-wereld is een dergelijk cv gebruikelijk. Je beschrijft hier niet zozeer de functies die je hebt vervuld, maar de ervaring die je hebt opgedaan, de rollen die je hebt vervuld en de vaardigheden die je daarvoor nodig had.

Ook een vaardigheden-cv mag niet langer zijn dan één, maximaal twee A-4'tjes.

De inhoud van het vaardigheden-cv.

Voorbeelden van een vaardigheden-cv:

Netwerk-cv

Je kunt een cv zo opstellen dat hij geschikt is om breed in je netwerk te verspreiden. Zo'n netwerk-cv is eigenlijk een profielschets. In het cv vermeld je naar wat voor functie je op zoek bent. Een netwerk-cv kun je gebruiken om wervings- en selectiebureaus of bedrijven voor jou te interesseren. Zo'n cv is soms ook geschikt voor open sollicitaties.

Het voordeel van een netwerk-cv is dat je wensen (het soort functie waar je naar op zoek bent), je vaardigheden en het cv zelf in één document staan. De ontvanger hoeft van jou dan geen aparte brief en cv te bewaren, en kan in één oogopslag zien wie jij bent en wat je wilt.

De inhoud van een netwerk-cv verschilt niet van een standaard, chronologisch cv of een vaardigheden-cv, behalve dat je erin zet naar wat voor functie je op zoek bent.

Europass-cv

Het Europass-cv is een standaard-cv dat in alle EU-landen wordt erkend. De bedoeling is de gegevens over scholing, werkervaring, talenkennis en competenties op een standaardmanier in een document op te nemen. Dit is vooral nuttig als je in een ander Europees land solliciteert.


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/cv/soorten-cv.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon