Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Verandermanagement > Opdracht

Je opdracht

Verandermanagement

Een opdracht voor verandermanagement kan heel officieel gegeven worden. Maar vaak gaat het wat informeler. 'Klaas, jij schreef je afstudeerscriptie toch over portfolio's? Kun jij er niet voor zorgen dat we binnenkort hier met portfolio's gaan werken? Kom binnenkort maar even langs met een plannetje. Thuis alles goed?'.

En soms zorg je voor je eigen opdracht. Klaas studeerde Onderwijskunde. Hij werkt op een adviesbureau als junior adviseur. Hij studeerde af op het werken met portfolio's in kennisintensieve organisaties. 'Dat zouden ze bij ons moeten hebben.' klaagt Klaas tijdens een borrel et een studiegenoot. Hij besluit “ervoor te gaan”. Hij schrijft een A4-tje voor zijn baas. In de lift komen ze elkaar tegen: 'Leuk idee, werk het maar eens uit.'

Op zich maakt het niet zoveel uit hoe de opdracht tot stand komt. Het is in alle gevallen belangrijk om de opdracht voor verandermanagement tijdig als opdracht te onderkennen. Zorg voor een duidelijke opdrachtbevestiging waarin je helder maakt

  1. wat is het beoogde resultaat
  2. wat zijn je bevoegdheden
  3. wat zijn je middelen (in tijd, geld, medewerkers, externe ondersteuning, informatie)
  4. aan wie rapporteer je
  5. wanneer is het klaar

Bekijk hier een voorbeeld van een opdrachtbevestiging.

Voor alle duidelijkheid: je hebt het nog niet over de inhoud. Je hebt het nog niet over de aanpak. Je zorgt voor een zo scherp mogelijke afbakening van je opdracht. De opdrachtbevestiging zorgt voor een duidelijke klant-leverancier-relatie.

Ook de cursussen 'adviseren' en 'projectmatig werken' besteden aandacht aan het verwerven en formuleren van een opdracht.

Volgende pagina: Je diagnose


Bron: www.leren.nl/cursus/management/verandermanagement/opdracht.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon