Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Persoonlijke effectiviteit > RET > Wat is RET?

RET...Wat is het?

RET

Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan.

Er zijn tig redenen waarom en situaties waarin je je niet zo hebt gedragen als je zou hebben gewild. Of waarin je veel last had van je eigen gevoelens. Om beter met die situaties om te gaan is de Rationele Effectiviteits Training (RET) ontwikkeld.

De RET is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Dat houdt in dat je effectiever wordt, door je gedachten ('ratio') te veranderen. Het klinkt misschien simpel en de theorie is ook niet zo moeilijk. Maar het kost wel de nodige oefening voor blijvend resultaat. Daarom is het ook een training.

Niemand zegt dat je móet 'RET-ten'. Alleen jijzelf bepaalt of je ermee aan de slag gaat. En dat zul je pas doen als jij last hebt van je eigen gedrag of emoties. Zoveel last, dat het je echt in de weg zit. Als je bijvoorbeeld heel verdrietig bent, omdat een bekende van je is overleden, dan is dat een rottig gevoel. Maar niet iets wat je moet veranderen, want het is heel passend en terecht dat je rouwt. Je zou ook niet willen dat je geen verdriet zou voelen, hoewel het best lastig is.
Maar als je na een maand nog nauwelijks in staat bent je huis uit te gaan en boodschappen te doen, dan is er meer aan de hand. Dan heb je echt last van je gedrag en wil je het hoogstwaarschijnlijk graag anders. De RET kan je dan prima helpen.

Volgende pagina: De basis: A-B-C


Bron: www.leren.nl/cursus/persoonlijke-effectiviteit/ret/wat-is-ret.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon