Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Luisteren > Positieve luisterhouding

Positieve luisterhouding

Luisteren

Zoals de methode ‘actief luisteren’ het meest tot z’n recht komt als de spreker een ‘gevoelsboodschap’ of ‘probleemboodschap’ geeft, zo komt een positieve luisterhouding altijd tot z’n recht. Ook tijdens vergaderingen, sollicitatiegesprekken en andere zakelijke gesprekken heb je veel aan een positieve luisterhouding.

Een positieve luisterhouding neem je als volgt aan:

Opdracht: observeer twee mensen in een gesprek

Bijvoorbeeld in een café of in de trein. Observeer twee mensen die aan het praten zijn. Wat valt je op bij de luisteraar met betrekking tot:

Schrijf je observaties op en probeer het te interpreteren.

Pas non-verbaal je luisterhouding aan

Het zal je opvallen dat de non-verbale communicatie invloed heeft op hoe goed je luistert. Uit onderzoek blijkt dat dit ook om te draaien is. Dus dat we ook echt beter gaan luisteren als we bewust een goede luisterhouding aannemen. Dus als we bewust moeite doen om eruit te zien als een goede luisteraar, gaan we vanzelf ook beter luisteren.

Laat zien dat je luistert door:

Meer informatie over je lichaamstaal tijdens het luisteren op Lichaamstaal.com.

Opdracht: observeer je non-verbale eigenaardigheden

Observeer jezelf tijdens gesprekken en probeer er achter te komen of je bepaalde non-verbale eigenaardigheden hebt. Denk aan onnodig fronsen, veel knikken of schudden van je hoofd, lachen op onverwachte momenten, gesloten lichaamshouding, enzovoort

Breng afleidingen onder controle

Mentaal is het zaak mind drift te voorkomen en je volledig te concentreren op het gesprek. Als je het moeilijk vindt om je te concentreren op wat de ander zegt, probeer dan de woorden van de ander intern mentaal te herhalen. Dit versterkt de boodschap en helpt je om mind drift te voorkomen.

Een ezelsbruggetje daarbij is LSD:

Zet de deur open

De deur openzetten betekent dat je de ander uitnodigt verder te vertellen. Dat kun je doen door opzettelijk vaag te reageren, als:

Borrelpijl

Smalltalk (een praatje maken)

Leer hoe je je voorbereidt op het maken van een praatje, hoe je een gesprek opent, gaande houdt en weer beëindigt. Vind de weg in Smalltalkland met een gesprekswegwijzer en voor je het weet klets je iedereen de oren van het hoofd.

Volgende pagina: Veel luisterplezier gewenst!


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/luisteren/positieve-luisterhouding.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon