Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Nee zeggen > Assertiviteit

Assertief nee zeggen

Nee zeggen

Nee kunnen zeggen heeft alles te maken met assertiviteit.

Zelfrespect

Henk heeft pianoles bij de muziekschool in Hoogezand. Zijn leraar vraagt hem voor de halfjaarlijkse voorspeelavond. 'Gewoon, niets bijzonders, niet iets moeilijks.' Henk had zich na het debacle van de vorige keer heilig voorgenomen dit soort dingen niet meer te doen. Hij had er als een berg tegenop gezien. En hij kreeg gelijk: het was haast net zo vreselijk als hij had verwacht. Dit nooit weer, nam hij zich voor. Maar wat zegt hij als zijn leraar hem vraagt?

Misschien ken je dat gevoel: iemand vraagt je wat en je wilt het niet. En toch zeg je 'ja'. Je voelt je achteraf zo stom. Je zelfrespect krijgt een tikje. Soms heeft de ander overigens geen idee dat je eigenlijk veel liever had willen weigeren. 'Had dat dan gezegd.' hoor je dan later. Maar vaak weet de ander het best maar houdt gewoon even vol. Door 'ja' te zeggen verzwak je je gevoel van eigenwaarde. Nee zeggen daarentegen kan je positie aanzienlijk versterken. Nee zeggen is vaak een kwestie van zelfrespect.

Versterk je positie door assertief gedrag

Kennelijk heb je het recht om de ander wat te weigeren. Als je van dat recht gebruik maakt, onderstreep je je eigen positie. Bovendien straal je zelfverzekerdheid uit. Nee zeggen heeft alles te maken met assertiviteit.

In de periode 1970 - 1980 volgden veel Nederlanders assertiviteitstrainingen. Duizenden en nog eens duizenden mensen werkten in volkshogescholen aan hun assertiviteit. Het ging er lang niet altijd zachtzinnig aan toe. Zonder veel succes. Assertiviteit is nog steeds big business. Er zijn zelfs veel websites over assertiviteit.

Wat is assertiviteit?

Wie assertief is, komt voor zichzelf op en houdt tegelijkertijd ook andermans belangen en gevoelens in het oog. Dat is nog niet zo eenvoudig. Je moet namelijk met twee dingen rekening houden: wat wil je zelf en wat wil de ander? Heb je alleen oog voor andermans belang en voor de relatie met de ander, dan noemen we dat subassertief gedrag. Heb je alleen oog voor je eigen belang dan kan dat ontaarden in agressief gedrag.

In situaties waarin de relatie met de ander onbelangrijk is kan agressief gedrag nog wel voorkomen. Het verkeer bijvoorbeeld. De fietser die de automobilist de huid vol scheldt doet dat in de overtuiging dat de hij met die automobilist geen relatie hoeft in stand te houden.

Wanneer we wel een relatie met de ander hebben vertonen we aanzienlijk meer subassertief gedrag. Het is zo gemakkelijk om die klus er maar even bij te doen omdat je de ander te vriend wilt houden. Het is zo gemakkelijk om bij een vergadering de ander zijn zin te geven omdat je denkt dat jouw mening er toch niet zo toe doet. Het spaart je een hoop spanning.

Subassertief gedrag

Toch is op den duur dat subassertieve gedrag voor niemand goed. In de eerste plaats niet voor jezelf. Wie alleen maar oog heeft voor andermans belang doet zichzelf tekort. Je krijgt niet de waardering die je verdient of je laat jezelf afschepen. Dat gaat knagen aan je zelfvertrouwen en zelfrespect.

Voor de ander heeft dat natuurlijk ook gevolgen. Hij krijgt weliswaar in eerste instantie zijn zin maar op den duur heeft ook de ander er last van. Iemand met weinig zelfvertrouwen en zelfrespect functioneert minder goed dan hij eigenlijk zou kunnen. Dat betekent dat ook de ander een verantwoordelijkheid heeft. Als een collega of medewerker subassertief gedrag moet je daar wat van zeggen. Je hebt als collega recht op iemand die voor zichzelf opkomt.

Assertiefpijl

Assertiviteit

Je baas begrijpt je niet, je collega’s gaan er met jouw idee├źn vandoor en anderen bepalen de agenda. Wat doe je eraan? Assertieve mensen komen op voor zichzelf, geven hun mening of uiten hun gevoel zonder zich schuldig, beschaamd of onzeker te voelen.

Volgende pagina: Weet wat je wilt


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/nee-zeggen/assertiviteit.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon