Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Nee zeggen > Niet makkelijk

Waarom is nee zeggen lastig?

Nee zeggen

Herken je de volgende situatie? Een dakloze vraagt om een euro voor het slaaphuis. Je voelt er niets voor en zegt: 'Nee, dank u.' Kan het gekker? Je bedankt hem voor de mogelijkheid die hij je biedt hem een euro te geven. Heel vaak verpakken we de boodschap 'nee' in een wolkje onzin. Maar vaker nog zeggen we gewoon geen 'nee'. Je hebt het razend druk en een collega vraagt of je nog even mee kunt denken met een nieuwe opdracht. Je zegt: 'OK, even dan.' Een van je medewerkers vraagt of hij iets eerder weg mag. Je zegt 'Overleg het even met je collega's' terwijl je weet dat zij het druk hebben. Let maar eens op: hoe vaak komt het voor dat iemand eenvoudig 'Nee' zegt? Gewoon 'nee', zonder excuses, zonder verzwakkende toevoegingen, zonder verklaringen. Kennelijk vinden we dat een kaal 'Nee' bot klinkt of onvriendelijk.

Nee zeggen is ook niet makkelijk. Hoe komt dat toch? Een aantal oorzaken

Je wilt het de ander naar de zin maken

Een van de simpelste verklaringen voor dit verschijnsel is het feit dat we geneigd zijn het anderen naar de zin te willen maken. Het is prettig als iemand je iets vraagt en je kunt daarin toestemmen. Het is onprettig om iemand iets te weigeren

Je wilt de ander niet kwetsen

Soms kwets je de ander door te weigeren. 'Nee' zeggen kan dan een pijnlijke situatie opleveren. Dit soort situaties doet zich bijvoorbeeld voor als de ander denkt je een plezier te doen.'Wil je een likje van mijn ijsje?' Je walgt bij het idee maar je zegt geen 'nee'. Hooguit doe je net of je geen citroenijs lust.

De ander is de baas

Er zijn natuurlijk ook situaties waarin je niet kunt weigeren. De deadline komt angstig dichtbij. Je verhaal moet af. De hoogste baas loopt even binnen: 'Heb je even?' vraagt hij. Knappe jongen die dan 'nee' zegt.

Er komt ruzie van

'Wil je me alsjeblieft even helpen?' Wanneer gaat hij nou eens naar die cursus 'Word'? Het is alweer raak. Je collega heeft een probleem en inderdaad, jij hebt de oplossing. Je kunt toch best even helpen? Maar het is iedere keer hetzelfde: hij is te beroerd om naar een cursus te gaan en jij draait daar voor op. Nee zeggen levert ongetwijfeld een knetterende ruzie op. En wie heeft er nu zin in ruzie?

Vrouw aan het werk met zorgenpijl

Rationele Effectiviteitstraining (RET)

De Rationele Effectiviteitstraining (RET) is een methode om ongewenst gedrag of emoties van jezelf om te buigen naar meer effectief gedrag of effectievere emoties. Je kunt elke RET-situatie te lijf met het 8-stappenplan in deze cursus.

Het voelt niet goed

Het komt niet zo veel voor en toch ken je ongetwijfeld het gevoel: dit gaat niet goed komen. Ik kan het niet, ik wil het niet, ik doe het niet,. Maar waarom? Geen idee. Soms voelt het gewoon niet goed. En als je een verzoek weigert, is het handig om een excuus te hebben. En het antwoord 'ik weet niet, het voelt niet goed' is geen ijzersterk excuus.

Opvoeding of beleefdheid?

In al dit soort situaties is er sprake van vormen van beleefdheid. Soms terecht. Vaak ook niet. De cultuur waarin je opgegroeid bent speelt een belangrijke rol. Japanners kennen allerlei verschillende uitdrukkingen voor 'nee' zonder het woord zelfs maar te noemen.

Nee zeggen past ook in veel functies slecht. Let maar eens op hoe secretaresses zich soms in allerlei bochten moeten wringen om een verzoek te weigeren. Veel functies hebben nu eenmaal een dienstbare component: verzorgenden, obers, helpdeskmedewerkers en verkopers. Klanten weten vaak perfect hoe zij dat uit kunnen buiten.

Ook je opvoeding kan een rol spelen. Wie van zijn ouders niet leert goed op te komen voor zijn eigen belangen, is in dit soort zaken in het nadeel.

Volgende pagina: Assertiviteit


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/nee-zeggen/niet-makkelijk.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon