Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen > Gevoelsmatig

Gevoelsmatig besluiten

Besluiten nemen

Je vraagt je partner ten huwelijk. Stel je voor dat je als antwoord krijgt: "Ik wil er even over nadenken, eerst alle plussen, minnen en implicaties onder elkaar zetten."

Veel belangrijke besluiten neem je in je leven heel snel, heel gevoelsmatig en intuïtief. Wie heeft er niet een keer binnen vijf minuten een besluit genomen over een woonruimte, een vakantiebestemming, een nieuwe auto, een huwelijksaanzoek...? Ook als manager kan het soms goed zijn gevoelsmatig besluiten te nemen.

Lang en diep nadenken is niet altijd goed

Het is niet altijd goed om diep en lang na te denken voor je een besluit neemt. Je gaat toch twijfelen of je ziet wéér een andere mogelijkheid. Of wat als de techniek die je gebruikt je elke keer een andere kant uitstuurt?

Rationeel nadenken voordat je een besluit neemt, kan soms zelfs een negatieve uitwerking hebben. In het boek 'Strangers to Ourselves' (in vertaling 'Vreemden voor onszelf' verschenen bij uitgeverij Contact) beschrijft psycholoog Tim Wilson een onderzoek waarbij mensen een poster mogen kiezen van een schilderij dat ze mooi vinden. Wat blijkt? De mensen die moeten beredeneren waarom ze een bepaald kunstwerk mooi vinden, zijn een paar weken later minder tevreden met de poster dan de mensen die zonder erover na te denken een poster mochten kiezen. Zij kozen op gevoel en vertrouwden op hun intuïtie.

Gebruik je onderbewustzijn

Onderzoeker Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, doet onderzoek naar 'onbewust nadenken'. Kennelijk kies je onbewust, maar de kwaliteit van je keuze verbetert als je even gelegenheid hebt om je op iets anders te focussen. Dus 'er een nachtje over slapen' zonder dat je in de weer gaat met beslissingstechnieken of -instrumenten is dan een goed idee.

'Er een nachtje over slapen' is een manier om je onbewuste ruimte te geven. Er zijn ook andere manieren om in contact te komen met je intuïtie.

Spoedeisende besluiten nemen

Een commandant van de brandweer Amsterdam vertelt wat 'besluiten nemen' inhoudt als je bij de brandweer werkt:

"Ik neem alle besluiten binnen een fractie van een seconde. En altijd staat er veel op het spel. Het gaat letterlijk over leven en dood. Je zou willen dat je eerst uitgebreid kon vergaderen over wat de allerbeste keuze op dat moment is. Maar daar is natuurlijk helemaal geen tijd voor. Zo snel zulke belangrijke besluiten nemen, kan alleen als je veel ervaring hebt. Omdat er steeds minder vaak brand is, is het voor ons heel belangrijk om veel oefeningen te doen. Dat is de manier om ervaring op te bouwen. Doordat je in al die situaties bent geweest, kun je heel snel een - voor dat moment - juist besluit nemen."

Volgende pagina: onbewust nadenken


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/gevoelsmatig-besluiten.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon