Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Besluiten nemen > Meningsvorming

7 handige technieken voor meningsvorming

Welke manier je kiest zal meestal afhangen van het vraagstuk dat voor je ligt. Het doel is steeds te komen tot besluiten die goed en effici├źnt zijn. Dat zijn besluiten die de betrokkenen begrijpen en het liefst ook door hen gedragen worden. Kom je niet tot een besluit? Dan levert deze fase je in ieder geval onderbouwde argumenten op waarmee je de onderhandeling aan kunt gaan.

Besluiten nemen

Scoringsmatrix (ook wel beoordelingsmatrix genoemd)

Gebruik deze techniek als je moet kiezen tussen meerdere opties terwijl er allerlei factoren meespelen waar je rekening mee moet houden.

Zes denkhoeden van Edward de Bono

Dit is een goede techniek om te gebruiken als je samen tot een besluit moet komen. Door de denkhoeden te gebruiken kun je het probleem of besluit echt van alle kanten bekijken.

PMI (plus, min en implicaties)

Dit is een bekende methode om de voors en tegens van een besluit tegen elkaar af te wegen.

Pareto-analyse

Deze techniek kun je goed inzetten in complexe situaties en als nog niet duidelijk is waar de sleutel tot het probleem ligt. De Pareto-analyse gaat ervan uit dat 80 % van de problemen wordt veroorzaakt door slechts 20 % van de situatie. Definieer die 20 % en ga daarmee aan de slag.

OXO

Gebruik deze techniek als er van alles mogelijk is en jij moet kiezen wat de prioriteit heeft, of als je moet kiezen tussen meerdere - op het eerste oog gelijkwaardige - opties.

Decision Tree

Met deze techniek krijg je zicht op de gevolgen van je besluit en zie je waar de risico's liggen en welke alternatieven je hebt.

Krachtvelden in kaart brengen

Allerlei krachten (of: invloedsgebieden) werken mee of tegen het besluit dat je wilt doorvoeren. Met deze techniek breng je die krachten in kaart. Door vast in te spelen op de negatieve krachten en de positieve krachten te versterken, kun je de succeskansen van je besluit vergroten.


Bron: www.leren.nl/cursus/management/besluiten-nemen/meningsvorming.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon