Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Management > Projectmanagement > Verder

Verder met projecten

Projectmanagement

Wat leer je over jezelf van projectmatig werken?

Een project heeft wel wat van een snelkookpan. De beperkende factoren tijd, geld en kwaliteit zorgen voor een hoge druk. Niet voor niets wordt in een assessment vaak de druk fors opgevoerd. Men gaat ervan uit dat je dan pas echt iets van jezelf laat zien. Juist in een project kun je dus veel over jezelf leren. Gebruik dat als je nadenkt over je eigen functioneren. Kijk nog eens naar de rollen die vooral vervulde, vraag je collega's binnen het team na afloop van het project om wat feedback. Het hoeft allemaal niet zo zwaar. Dat kan ook best onder de afscheidsborrel.

Als je slim bent neem je in je portfolio iets over het project. Kijk dan ook eens naar de samenwerking aan de hand van de dubbele kernkwadranten of aan de hand van het enneagram. Wat leer je over jezelf? Ben je tevreden over je eigen rol? heb je voldoende van jezelf in het project gelegd? Werd er naar je geluisterd? Wat ga je in een volgend project anders doen?

Op zoek naar een volgend project

Projectmatig werken is spannend en werkt vaak verslavend. Als je ervan hebt genoten doe je er goed aan om je loopbaan in eigen hand te nemen. Wacht niet af tot er weer een project voorbij komt. Ga eens praten met je leidinggevende en vertel over je ambities, vraag naar mogelijkheden, gebruik je netwerk binnen het bedrijf om ook buiten je eigen afdeling leidinggevenden te laten weten dat je 'in' bent voor dit soort opdrachten. Veel succes!

Boeken over Projectmatig werken

Er is erg veel geschreven over projectmatig werken. Wat opvalt is toch dat in essentie er in de loop van de jaren er niet zo veel is veranderd.

Gert Wijnen, Willem Renes en Peter Storm, Projectmatig werken Uitgeverij Het spectrum. Utrecht, 1988. 11e druk. ISBN 90 274 4489 7

'Projectmatig werken' verscheen in 1984. Deze 11e druk is niet gewijzigd. Overigens verscheen in 2005 een nieuwe, wel gewijzigde druk met meer aandacht voor bijvoorbeeld de project start-up. Projectmatig werken is een prettig geschreven boek met veel voorbeelden. Het boek besteedt veel aandacht aan de praktijk van projectmatig werken: hoe gaat het nu in het echt? En natuurlijk krijg je ook in dit boek alle projectmanagementinstrumenten keurig op een rijtje.

Jo Bos en Ernst Harting (redactie), Projectmatig creëren. Uitgeverij Scriptum management. Schiedam, 1998. ISBN 90 5594 122 0

'Projectmatig creëren' is een mooi gebonden boek van bijna 400 bladzijden. Het is interessant door zijn invalshoek: als je maximaal beroep doet op de eigen motivatie van de projectmedewerkers kun je toe met minder coördinatie en afstemming; mensen doen dan vanzelf het goede. En als je minder coördinatie nodig hebt, is het belang van de beheersing van projectmiddelen iets minder groot. Dat maakt het werken aan een project leuker en minder krampachtig. Die insteek wordt in de eerste hoofdstukken uitgewerkt. En vervolgens behandelen de auteurs opnieuw de hele riedel van projectmanagement, af en toe aangevuld met wat inzichten uit die eerste hoofdstukken. Heb je nog geen boek over projectmanagement dan heb je hiermee een goed boek. Maar heb je al wel een boek over projectmanagement dan betaal je wel erg veel voor relatief weinig nieuws.

Ten Gevers en Tjerk Zijlstra, Praktisch projectmanagement 1. 2e druk. Academic Service. Schoonhoven, 2001. ISBN 90 5261 38 x

Dit boek is uitgegeven in de reeks 'Praktijkgidsen voor manager en ondernemer' maar ook studenten en adviseurs mogen het lezen. Praktisch projectmanagement is een handzaam, overzichtelijk boek waar het hele scala aan projectmanagementinstrumenten degelijk wordt besproken. Het tweede deel behandelt de sociale vaardigheden die je nodig hebt bij het werken in projecten.

Peter Senge, De vijfde discipline. Scriptum management. Schiedam, 1992 (vertaling van 'The fifth discipline; the art and practice of the learning organization') ISBN 90 71542 54 8

De vijfde discipline gaat helemaal niet over projectmatig werken maar wie zijn been heeft gebroken en een weekje op bed moet blijven kan toch veel leren over projectmatig werken uit dit boek. Senge begint het boek met de zin: “Van jongs af aan hebben we geleerd problemen in stukjes te breken, om de wereld om ons heen op te splitsen. Blijkbaar kunnen we ingewikkelde taken en onderwerpen beter aan op die manier.” Senge introduceert in dat verband het systeemdenken, een manier van kijken en denken die de dingen in hun verband laat. De essentie van projectmatig werken is dat we het probleem en de aanpak ervan als het ware uit de bestaande werkelijkheid lichten. Om vervolgens te merken dat we nog heel moeten doen om de oplossing te implementeren. Behalve systeemdenken introduceert Senge nog vier andere disciplines waaronder 'Het opbouwen van een gemeenschappelijke visie' en 'Teamleren'. Inzichten uit die hoofdstukken zijn verwerkt in het onderdeel 'samenwerken aan projecten' uit deze cursus.


Bron: www.leren.nl/cursus/management/projectmanagement/verder.html

Copyright © 1999-2022 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon