Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatievragen voorbereiden > Ervaring

Hoe staat het met je werkervaring?

Sollicitatievragen

Jouw werkervaring is een van de belangrijkste onderwerpen in het sollicitatiegesprek.

Vertelt u eens iets over uw werkervaring...

Zorg dat je een heldere korte samenvatting kunt geven. Lees niet alle details van je cv voor. Plaats werkervaring in een context. Wat heb je in welke fase geleerd en tot welke loopbaanstappen heeft dat geleid?

Welke werkervaring van u is voor ons het meest van belang?

Noem de werkervaringen op je cv die het meest relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Kunt u een voorbeeld noemen van een situatie waarbij u niet geslaagd bent in uw opzet?

Een valkuilvraag.

Beschrijf zo mogelijk een project dat naar zijn aard risicovol was, bijvoorbeeld uit een periode als zelfstandig ondernemer. Kies anders een situatie uit het begin van je carrière. Geef niet onnodig de schuld aan anderen of aan externe factoren. Je kunt best een situatie beschrijven waarbij je een beoordelingsfout hebt gemaakt of een risico hebt genomen.

Kunt u een voorbeeld noemen van een prestatie waar u trots op bent?

Deze vraag biedt een kans om jezelf eens goed te verkopen. Zorg dat je een verhaal hebt voorbereid, maar vertel het niet op de automatische piloot. Er mag een beetje enthousiasme in doorklinken. Als je ook de rol en bijdragen van anderen benadrukt is het verhaal geloofwaardiger dan wanneer je alle successen zelf claimt.

Hoe bent u in uw huidige baan terecht gekomen?

Geef bij voorkeur een antwoord waaruit een bewuste loopbaanplanning blijkt. Vertel eventueel iets over je netwerk, als dat een rol heeft gespeeld.

Kunt u ons een lijst referenties verstrekken?

Probeer personen uit verschillende (werk)situaties als referentie te noemen. Een belangrijke basisregel is dat je altijd eerst aan de personen in kwestie toestemming vraagt om hen als referentie te noemen. Heb je dat nog niet gedaan, antwoord dan dat je toestemming zult vragen en een lijstje referenties zult nasturen.

Wat zouden uw referenties over u zeggen?

Voorbeeldantwoord:

Mijn vorige baas, de heer Jansen, zal waarschijnlijk vertellen dat ik zelfstandig werkte en dat hij mij de zorg voor complete projecten kon toevertrouwen.

Wat was tijdens uw loopbaan de minst prettige ervaring?

Noem een voorbeeld die buiten jouw schuld ontstond, of een probleem dat je goed hebt opgelost. Kies een situatie die in de functie waarop je solliciteert niet kan voorkomen.

Waarom heeft u in de periode van ... tot ... niet gewerkt?

Wees eerlijk over een gat in je cv.

Was die functie niet wat onder uw niveau?

Als je bijvoorbeeld na je afstuderen door economische omstandigheden geen baan kunt vinden die aansluit op jouw opleidingsniveau, dan is het geen schande om een baan te accepteren onder je niveau. Integendeel. Werk accepteren wordt altijd hoger gewaardeerd dan werkloos thuis zitten.

Na mijn afstuderen in 2002 heb ik bij tientallen bedrijven gesolliciteerd naar de functie van marketing-communicatiemedewerker. Door de teruglopende economie was het heel moeilijk een passende baan te vinden. Ik heb toen via een uitzendbureau een tijd als baliemedewerker bij een bank gewerkt om in mijn levensonderhoud te voorzien. Dat was inderdaad werk onder mijn niveau, zo voelde ik dat ook. Maar in ieder geval kwam ik in het werkritme en heb ik de praktische kant van de marketing-communicatie leren kennen.

Bereid je voor op vervolgvragen als:

Je kunt overwegen om een baan onder je niveau niet op je CV te zetten. Het is immers geen relevante werkervaring bij een sollicitatie die wel op je niveau is. Geef dan in je sollicitatiebrief een verklaring voor het 'gat' in je werkverleden.

Wat voor soort werk doet u het beste en geeft u de meeste voldoening?

De interviewer nodigt je uit iets te vertellen over je werkervaring. Maar hou in je antwoord vooral rekening met de functie waarop je solliciteert.

Bent u weleens budgetverantwoordelijk geweest?

Als de functie waarop je solliciteert budgetverantwoordelijkheid met zich meebrengt dan zul je onvermijdelijk "ja" moeten antwoorden. Als je nooit formeel budgethouder was, geef dan een voorbeeld van een situatie waarin de budgethouder helemaal op jou vertrouwde. Laat blijken dat je budgetteren interessant en verantwoordelijk werk vindt.

Welke nieuwe ervaring hoopt u hier op te doen?

Een valkuilvraag. De interviewer wil weten of jouw ervaring misschien tekort schiet.

Laat je gesprekspartner merken dat je begrijpt wat de functie inhoudt en hoe jouw achtergrond hier bij aansluit.

Hoe viel uw laatste beoordeling uit?

De interviewer doelt op het beoordelingsgesprek, dat je bij veel werkgevers jaarlijks hebt.

Als er verbeterpunten waren (en die zijn er eigenlijk altijd), vertel dan wat je er inmiddels aan hebt gedaan. Soms is het feit dat je je van bepaalde zwakke punten bewust bent geworden op zichzelf al wat waard.

Bent u ooit ergens ontslagen?

Je kunt hier maar beter eerlijk over zijn.

Beschrijf eens een project dat u zelf hebt opgestart

Een uitstekende gelegenheid om jezelf te verkopen.

Wat zijn de grootste teleurstellingen uit uw loopbaan?

De interviewer wil weten hoe je met teleurstellingen omgaat, of je geneigd bent de schuld op anderen te schuiven en wat je ervan geleerd hebt.

In welke functies voelde u zich het meest op uw gemak?

Heeft u weleens een heleboel dingen tegelijk moeten doen?

In sommige functies is het belangrijk dat je snel kunt schakelen. Dat wil zeggen dat je moeiteloos en snel verschillende taken kunt afwisselen, terwijl je daarbij alert en zorgvuldig blijft. Bedenk een voorbeeld uit je werkervaring waaruit blijkt dat je dit goed kan.

Heeft u weleens kostenbesparingen moeten realiseren?

Vertel eens over uw allereerste baan...

Je kunt het beste iets vertellen over je eerste serieuze baan nadat je je opleiding hebt afgerond.

Volgende pagina: Hoe staat het met je persoonlijke vaardigheden?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatievragen/ervaring.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon