Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatievragen voorbereiden > Organisatie

Wat weet je van de organisatie waarbij je solliciteert?

Sollicitatievragen

Verdiep je in de organisatie waar je gaat werken. Wat zijn de producten en diensten? Zorg dat je op de hoogte bent van de belangrijkste cijfers en van eventueel recent nieuws over het bedrijf.

Je kunt informatie opzoeken in de volgende bronnen:

Verzamel informatie over:

Bij veel organisaties bestaat een neiging om naar binnen te kijken en met zichzelf bezig te zijn. Veel belangrijker is: wat wil de klant? Je kunt je positief onderscheiden van andere sollicitanten door je vooral te verdiepen in de markt en de klanten van het bedrijf. Dit geldt ook bij overheids- en non-profit organisaties, die vaak streven naar klantgerichtheid (ook al hebben ze geen klanten).

Kent u de geschiedenis van onze organisatie?

Andere manieren om deze vraag te stellen:

Een huiswerkvraag.

De interviewer gebruikt deze ook als inleiding om wat over de organisatie te gaan vertellen. Het beste is om te laten blijken dat je het een en ander weet van de geschiedenis en dan de interviewer de gelegenheid geeft om zijn verhaal te vertellen.

Voorbeeldantwoord:

Ik las op uw website dat het huidige bedrijf vorig jaar is ontstaan uit een fusie van ... en ... Volgens de krantenberichten uit die tijd bood de fusie nieuwe kansen en ik heb de indruk dat het nu inderdaad erg goed gaat.

Waarom kiest u juist voor ons bedrijf?

Geef in je antwoord niet zozeer aan wat het bedrijf voor jou kan betekenen, maar wat jij voor het bedrijf kan betekenen.

Wat zijn naar uw mening de belangrijkste ontwikkelingen voor ons bedrijf?

Andere manieren om deze vraag te stellen:

Dit zijn visievragen.Laat zien dat je innovatief kunt denken.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van het bedrijf en de branche. De interviewer controleert met deze vraag niet alleen of je je huiswerk hebt gedaan, hij wil ook weten of je een brede visie hebt en of je verder kijkt dan voor je eigen baan nodig is.

Wat denkt u te kunnen bijdragen aan onze doelstellingen?

De doelstellingen zijn vaak te vinden in de inleiding van het jaarverslag, of op de website van de organisatie.

Als je solliciteert op een commerciële functie dan kun je deze vraag gebruiken om te laten zien dat je ondernemend bent.

Wat is het slechtste dat u over ons bedrijf gehoord hebt?

Een prikkelende vraag. Vertel zeker geen slechte dingen. Schets hoe je informatie hebt verzameld over het bedrijf en zeg dat het beeld positief was. Anders zou je er toch niet solliciteren?

Volgende pagina: Ben je nog bij op je vakgebied?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatievragen/organisatie.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon