Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Solliciteren > Sollicitatievragen voorbereiden > Tips

Tips voor het beantwoorden van sollicitatievragen

Sollicitatievragen

Wat is een vraag? Een vraag stellen is in feite leiding geven aan een gesprek. De interviewer geeft aan waarover je moet vertellen. Gebruik je antwoord om het gesprek te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde werkervaring of kwaliteiten onder de aandacht brengen.

Antwoord met concrete voorbeelden uit je werkervaring

Beantwoord een algemene vraag zo mogelijk met concrete voorbeelden uit je eerdere werkervaring of levenservaring. Bijvoorbeeld:

Kunt u goed luisteren?

Ja, als ik terugdenk aan mijn tijd als helpdeskmedewerker bij ... dan was ik daar heel bedreven in. Ik heb destijds een cursus gevolgd waarin de LSD-methode werd behandeld: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen.

Gebruik de STAR-methode

In sollicitatiegesprekken kun je activiteiten beschrijven aan de hand van de STAR-methode. Bijvoorbeeld:

Heeft u ervaring met grootschalig systeembeheer?

  STAR Vertel Voorbeeld
S Situatie Beschrijf de situatie waarop de vraag betrekking heeft. In 1998 was ik systeembeheerder bij de firma Jansen. Er werd net een nieuw netwerk aangelegd.
T Taken Wat waren jouw taken? Ik hield me bezig met het systeembeheer van de werkplekken.
A Activiteiten Hoe heb je dat aangepakt? In samenwerking met het netwerkbedrijf heb ik een model-PC samengesteld. Daarvoor heb ik me in alle software op die PC verdiept. Uiteindelijk heb ik de PC's van alle medewerkers precies zo ingericht.
R Resultaat Wat was het resultaat? Het resultaat was dat er veel minder problemen en storingen waren. Bovendien nam de hoeveelheid beheerwerk drastisch af.

 

star blijven

De STAR-methode wordt ook door interviewers gebruikt om jouw werkervaring systematisch te analyseren. Ze vuren dan telkens een reeks vragen op je af volgens dit patroon:

De interviewer let dan vooral op jouw werkgedrag in de betreffende situatie.

Een belangrijk kenmerk van deze methode is dat altijd feitelijke werksituaties worden gebruikt, geen denkbeeldige. Als de interviewer met behulp van de STAR-methode te weten wil komen hoe jij in een bepaalde situatie reageert, dan zal hij je eerst naar een praktijkvoorbeeld van zo'n situatie vragen. Bijvoorbeeld:

Het is daarom belangrijk je eigen werkervaring grondig te analyseren, zodat je bij allerlei gevraagde situaties een geschikt voorbeeld paraat hebt.

Bluf niet

Bluf niet. Als je iets niet kunt of niet weet, zeg dat dan eerlijk en vertel hoe je dat kunt compenseren.

Houding

Straal enthousiasme en betrokkenheid uit. Ook al is dit je 10e sollicitatiegesprek, waarin je voor de zoveelste keer dezelfde vragen beantwoordt. Als je een tijdje werkloos bent, dan is het misschien een idee om je te storten op studie, hobby's of vrijwilligerswerk. De interviewer ziet het liefst iemand die levendig en opgewekt is en die in tijden van werkloosheid initiatief ontplooit en actief blijft.

Lichaamstaal is belangrijk. Wees jezelf. Maak een ontspannen indruk. Kijk de interviewer recht in de ogen.

Benadruk je sterke kanten. Blijf positief over je zwakke kanten. Geef aan wat je van vervelende ervaringen hebt geleerd, of hoe je jezelf beter hebt leren kennen. Probeer constructief en probleemoplossend over te komen.

Doorbreek een stilte bij aanvang van het gesprek met een positieve opmerking, bijvoorbeeld over het gebouw of het interieur. Wees voorkomend en vriendelijk tegen alle medewerkers, ook receptionistes en secretaresses.

Spreek de interviewer aan met "u".

Volgende pagina: Hoe ga je om met inleidende vragen?


Bron: www.leren.nl/cursus/solliciteren/sollicitatievragen/tips.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon