Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Bewaar je goede humeur

Bewaar altijd je goede humeur

Lastige mensen

Vat lastig gedrag niet persoonlijk op. Waarschijnlijk gedraagt de lastige persoon zich tegenover iedereen zo. Accepteer dat je mensen niet zomaar kunt veranderen, zeker lastige mensen niet.

Lastige mensen spelen vaak een spel met eigen regels. De truc is dat spel gewoon niet mee te spelen en andere wegen te bewandelen.

Maak onderscheid tussen lastige situaties en lastige mensen

Een voorbeeld van een lastige situatie: je vraagt de afdelingssecretaresse een brief op te maken, maar zij geeft aan dat ze daar echt geen tijd voor heeft. Misschien heeft ze op dat moment net een grote klus van jullie manager gekregen en is haar afwijzing terecht. De secretaresse is niet lastig, de situatie is lastig.

Wat te doen? Met een beetje tact en goede wil is zo'n situatie meestal wel op te lossen.

Stel je verwachtingen bij

Als je verwacht dat andere mensen moeiteloos meewerken aan het realiseren van jouw doelen dan zul je regelmatig teleurgesteld worden. Misschien raak je zelfs gefrustreerd of word je boos.

Onderzoek je eigen verwachtingen kritisch. Zijn ze eigenlijk wel redelijk?

Misschien moet je je verwachtingen bijstellen. Houd rekening met enige weerstand bij het maken van plannen. Reken niet op een positieve reactie wanneer je iemand om medewerking vraagt.

Objectief gezien helpt dat je misschien niet verder, maar je voelt je er beter bij.

Benader het probleem rationeel

Als je te maken hebt met een lastig persoon, benader de situatie dan altijd rationeel. Hou je emoties erbuiten. Kwaad worden heeft geen zin.

Als het regent dan raak je toch ook niet boos of gefrustreerd? Je kijkt naar de weersvoorspelling, trekt een andere jas aan, neemt een paraplu mee of je gaat met de auto i.p.v. de fiets.

Laat je dag niet bederven door lastige mensen. Zet op een rijtje wat het probleem is en welke oplossingsmogelijkheden er zijn. Bespreek het probleem met mensen die je vertrouwt.

Volgende pagina: Omgaan met gesloten mensen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/bewaar-je-goede-humeur.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon