Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Invloed op jou

Waarom hebben lastige mensen invloed op jou?

Lastige mensen

Ze vragen om aandacht

Lastige mensen dwarsbomen jouw doelen om aandacht van je te krijgen. Negatieve aandacht vinden ze beter dan geen aandacht.

Ze intimideren je

Lastige mensen gebruiken hun houding om te intimideren en manipuleren. Als iemand zich boos en negatief gedraagt, dan ben je misschien bang om de confrontatie aan te gaan en vermijd je onenigheid met hem. Je wilt niet dat hij negatief over jou praat. Zo wordt hij niet aangesproken op zijn houding of gedrag.

Ze appelleren aan schuldgevoelens

Lastige mensen hopen dat jij je schuldig voelt omdat je de wereld niet ziet zoals zij die zien, of omdat jij iets anders doet dan zij vinden dat het hoort.

Ze voelen macht

Sommige mensen ontlenen een machtsgevoel aan het uiten van kritiek. Hoe negatiever er op hun kritiek gereageerd wordt hoe machtiger zij zich voelen. Misschien voed je onbewust hun lastige gedrag.

Ze zoeken genegenheid

Lastige mensen komen soms wat in hun leven tekort. Met de nodige dramatiek in het werk vullen ze dat aan en vragen ze om sympathie.

Ze genieten van jouw reactie

Sommige lastige mensen genieten van jouw reactie op hun negatieve gedrag. Het bevestigt hun cynische levenshouding. Ze zullen zich bewust of onbewust zo gedragen dat het een reactie bij jou oproept.

Zie ook

Cursus assertiviteit

Assertiviteit is het opkomen voor je eigen belangen en het op een goede manier uiten van je gevoelens, gedachten en wensen.

Volgende pagina: Bewaar altijd je goede humeur


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/invloed-op-jou.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon