Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Grappenmakers

Grappenmakers

Lastige mensen

Sommige mensen kunnen met scherpe grappen, insinuaties of sarcastische opmerkingen iemand kleineren of de grond in boren. Als een sluipschutter liggen ze op de loer om bij elke gelegenheid die zich voordoet iemand neer te halen. In feite is dit vijandig gedrag, met een humoristische dekmantel.

Je verzet je hier niet graag tegen, omdat je een confrontatie uit de weg wilt gaan. Maar daardoor komen de grappenmakers weg met hun gedrag. Reageer eens direct met een opmerking als:

Meestal ontwijkt zo iemand de vraag met een opmerking als "het was maar een grapje" of "jij kunt ook nergens tegen". Maar jouw vraag verkleint de kans dat hij blijft volharden in dit gedrag.

Een hardnekkige geval moet je aanspreken op zijn gedrag. Ga daarbij niet in discussie over de waarde van zijn humor. Vertel hoe jij het beleeft. Maak duidelijk dat je er niet van gediend bent. Wijs hem erop hoezeer zijn gedrag de werksfeer verpest. Stel grenzen aan de grappenmakerij. Grappen met een racistische of seksistische ondertoon en dergelijke zijn niet aanvaardbaar.

Volgende pagina: Contact maken met een lastige persoon


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/grappenmakers.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon