Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Bal niet terugspelen

De bal niet terugspelen

Lastige mensen

Als iemand je offensief of zelfs agressief benadert dan ben je geneigd daarop te reageren. Dat wil zeggen:

Door op deze manier te reageren geef je de agressor macht over jou. Hij kan je naar believen intimideren of boos maken. Dat zal hij doen op momenten dat het hem uitkomt, bijvoorbeeld als jij iets van hem nodig hebt. Het gevolg is waarschijnlijk dat je deze lastige persoon gaat mijden. Dat is misschien precies wat hij wil, maar jij hebt een probleem.

Je kunt ook eens heel anders reageren. Als iemand een tirade begint, luister er dan gewoon naar, zonder je op te winden. Als de woedeuitbarsting over is, zeg dan iets eenvoudigs als "dankjewel, het is mij nu een stuk duidelijker" en loop rustig weg. Voor de agressor is dat een moment van frustratie en schaamte. Waarschijnlijk zal hij zich de volgende keer heel anders gedragen.

Als je dit een keer in de praktijk hebt gebracht dan zul je je een stuk beter voelen wanneer de situatie zich herhaalt. Je kunt dan proactief handelen als de lastige persoon weer een woedeuitbarsting begint. Zeg dan bijvoorbeeld iets brutaals: "Krijg je nu weer zo'n aanval? Ik ga niet met je bekvechten, maar ik wil er wel even naar kijken". Pak een stoel en ga rustig zitten. Hij zal vast en zeker niet in woede uitbarsten.

Een metafoor voor deze aanpak is een partijtje tennis. Hoeveel mensen zijn er nodig om te tennissen? Twee natuurlijk. Hoeveel zijn er nodig om de partij stil te leggen? Eén is genoeg. Zodra één speler de bal niet meer terugspeelt houdt het vanzelf op.

Roddels negeren

Als iemand probeert onrust te stoken met een vervelende roddel, luister dan gewoon, zeg iets eenvoudigs als "is het echt waar?" en verander het gespreksonderwerp of ga verder met je werk. Een roddelaar zoekt aandacht. Als je niet reageert dan wordt de roddelaar niet beloond voor zijn gedrag en is de kans groot dat hij niet meer bij jou terugkomt.

Volgende pagina: Het gesprek afsnijden


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/bal-niet-terugspelen.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon