Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Lastige mensen > Bemoeial

Omgaan met een bemoeial

Lastige mensen

Sommige mensen bemoeien zich graag met zaken waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben. Soms creëren ze problemen die voordien niet bestonden. Ze proberen andere mensen op te stoken om actie te ondernemen en zo onrust in de tent te creëren.

Wat zijn gedragskenmerken van een bemoeial?

Bemoeizucht kun je herkennen aan een aantal gedragingen. Een bemoeial...:

Soms gaat een kwestie de ander aan en heeft hij er terecht bemoeienis mee. Bijvoorbeeld een collega of leidinggevende die naar jouw werkt informeert. Maar wat een bemoeial kenmerkt is overdreven bemoeizucht en ongewenste bemoeienis. De ander mengt zich in zaken...:

Hij is bijvoorbeeld veroordelend of kritisch over het privéleven van iemand anders. Of hij maakt opmerkingen over andermans keuzes of levensstijl.

Als je in gesprek gaat met de bemoeial en hij lijkt alles beter te weten, dan heb je misschien te maken met een betweter.

Gesprekstechnieken om een bemoeial af te snijden

Als iemand zich ongewenst met jouw zaken komt bemoeien, dan is het zaak assertief te reageren. Geef met een duidelijke ik-boodschap vol zelfvertrouwen op een neutrale manier je grenzen aan en laat je verder niet provoceren. Laat hem weten dat je zijn bezorgdheid waardeert, maar dat je zijn advies en inbreng in bepaalde zaken niet nodig hebt of wenst. Wees streng en consequent in je boodschap, en bedank hem voor zijn belangstelling. Gebruik het mantra: zacht op de relatie, hard op de inhoud.

Leid vervolgens het gesprek af van het onderwerp dat wat jou betreft verboden terrein is voor de bedillerig persoon.

Het gesprek afsnijden

Als iemand te nieuwsgierig is naar persoonlijke zaken dan kun je hem met een neutrale opmerking de pas afsnijden. Voorbeeld:

Nieuwsgierig Aagje: "Hoe groot is jouw deel van de erfenis?"
Jij: "Het is in handen van de notaris."

De bal terugspelen

Als iemand een vervelend of provocerend gesprek begint, dan kaats je de bal terug met een nietszeggend antwoord en een wedervraag. Voorbeeld:

Bemoeial: "Lees jij eigenlijk nog weleens literatuur? Wat is het laatste goede boek dat je gelezen hebt?"

Jij speelt de bal terug: "'Nooit meer slapen' van W.F. Hermans heb ik al een paar keer gelezen. Wie is jouw favoriete moderne schrijver?"

De bal niet terugspelen

Als iemand zich komt bemoeien met iets dat hem echt niet aangaat, luister er dan gewoon naar, zonder je op te winden. Als de inmenging voorbij is, speel de bal dan niet terug. Zeg iets eenvoudigs als "dankjewel, ik begrijp wat je bedoelt" en loop rustig weg. Als jij de bemoeienis laat voor wat hij is, dan heeft de bedilal geen invloed op je. Voorbeeld:

Bemoeial: "Jan speelt steeds slechter. Dat denkt de coach ook. Volgens mij ligt hij volgend jaar uit het team."
Jij speelt de bal niet terug: "Dat zou jammer zijn." (en je gaat gewoon door met waar je naar bezig was)

Van onderwerp veranderen

Als iemand zich met jouw zaken probeert te bemoeien, buig het gesprek dan om door van onderwerp te veranderen. Zo voorkomt je dat je in een discussie terechtkomt over iets dat de ander niet aangaat. Voorbeeld:

Bemoeial: "Jan speelt steeds slechter. Dat denkt de coach ook. Volgens mij ligt hij volgend jaar uit het team."
Jij verandert van onderwerp: "Dat zou jammer zijn. Heb jij trouwens de nieuwste Star Wars al gezien?"

Als je er niet bij bent

Als een bemoeial zich buiten jou om met jouw zaken bemoeit, bijvoorbeeld door over jou te roddelen of je collega's op te stoken, dan wordt het tijd om hem op zijn gedrag aan te spreken.

Wat kun je van bemoeials over jezelf leren met het kernkwaliteitenmodel?

Bemoeizucht is een valkuil of doorgeschoten vorm van kernkwaliteiten als:

De bemoeial slaat door in zijn goede bedoelingen.

Een van jouw kernkwaliteiten is bijvoorbeeld dat je autonoom bent en graag zelfstandig werkt, dat je graag je eigen leven en werk inricht. Dat kan weleens doorschieten richting eigengereidheid, dwarsliggen of onaantastbaarheid. Je ergert je dan te snel aan iemand die met de beste bedoelingen een goed advies of nuttige input komt brengen. Jij ervaart dat als bemoeierig en reageert geïrritteerd op de inmenger.

Van bemoeizuchtige mensen kun je leren dat je bijvoorbeeld de volgende kwaliteiten zou kunnen ontwikkelen:

Dit zijn jouw uitdagingen of leerdoelen.

Volgende pagina: Mensen die jou of de situatie bewust manipuleren


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/lastige-mensen/bemoeial.html

Copyright © 1999-2024 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon