Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Professionele vaardigheden > Adviseren > Is leren

Adviseren is iemand iets leren

Adviseren

Wat is adviseren? Adviseren is het geven van raad en aandacht aan mensen die organiseren of veranderen tot hun taak rekenen. Adviseren is daarom een vorm van iemand iets leren. Iemand wil iets veranderen en wil daar raad over. De adviseur is de expert en geeft die raad. En helpt soms een beetje mee. De adviseur neemt de verantwoordelijkheid niet over. Hij blijft per definitie aan de zijlijn staan.

Misschien ken je het onderscheid tussen iemand iets leren en belerend zijn. Als je iemand iets leert draag je de kennis en de vaardigheden over op de ander: hij kan wat jij kan. Als je beleert vertel je hoe het zou moeten. Adviseren is iemand iets leren. De geadviseerde moet zich de vaardigheid eigen maken. De adviseur is daarom zo lui mogelijk. Vergis je niet, dat is nog een hele kunst.

Vaak is zijn kennis inhoudelijk. Soms betreft de kennis processen. De adviseur profileert zich dan als procesbegeleider: hij heeft geen verstand van de inhoud maar wel van hoe je die inhoud kunt gebruiken om bepaalde veranderingen te bewerkstelligen.

Volgende pagina: acquisitie: adviesopdracht verwerven


Bron: www.leren.nl/cursus/professionele-vaardigheden/adviseren/adviseren-is-leren.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon