Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Assertiviteit > Assertiviteitsproblemen

Assertiviteitsproblemen

Assertiviteit

In welke situaties vind je het moeilijk assertief te zijn? Als je 'nee' moet verkopen, je emoties moet verwoorden of als je gedwongen wordt te onderhandelen over iets dat waardevol voor je is? Iedereen heeft weer andere voorbeelden paraat.

Hoe verschillend de lastige situaties ook zijn, ze hebben één ding gemeen: ze zijn te tackelen met de RET-methode.We illustreren het met twee veelvoorkomende assertiviteitsproblemen:

Nee-zeggen

Ja-zeggen omdat je 'nee' simpelweg niet over je lippen kunt krijgen. Herken je dat? Veel mensen doen het. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Het kán anders. We geven je enkele tips.

Opkomen voor je mening

Veel mensen vinden het moeilijk op te komen voor hun mening. Geldt dat ook voor jou? Dat kan je aardig in de weg zitten. Want voor je het weet word je overladen met cadeaus die je niet mooi vindt, doe je mee aan activiteiten die je niet boeien en zit je urenlang te luisteren naar de oeverloze verhalen van anderen zonder dat je er iets tegen durft in te brengen.


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/assertiviteit/assertiviteitsproblemen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon