Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Assertiviteit > Opkomen voor je mening

Opkomen voor je mening

Assertiviteit

Veel mensen vinden het moeilijk op te komen voor hun mening. Geldt dat ook voor jou? Dat kan je aardig in de weg zitten. Want voor je het weet word je overladen met cadeaus die je niet mooi vindt, doe je mee aan activiteiten die je niet boeien en zit je urenlang te luisteren naar de oeverloze verhalen van anderen zonder dat je er iets tegen durft in te brengen.

Een voorbeeld

Sinds een paar maanden werk je als communicatiemedewerker bij een gemeente. Je bent vastbesloten er iets van te maken en je beschouwt deze baan als een prachtige kans om carrière te maken. De wekelijkse stafvergadering is voor jou hét moment om ervaringen uit te wisselen met communicatiecollega's en om te leren van elkaars inhoudelijke ervaringen. Het loopt anders. Twee senior-medewerkers gebruiken zeker de helft van de vergadertijd om te ginnegappen over collega's en bestuurders. Niemand grijpt in. Jij durft er niets van te zeggen omdat je bang bent dat ze je een saaie tut vinden en dat ze je niet serieus nemen.

Welke gedachten weerhouden je ervan nee te zeggen?

Ga na of die gedachten waar zijn.

Je bent bang dat je collega's je een saaie tut vinden

Je wéét niet wat anderen denken. Misschien vinden sommigen je wel een saaie tut, maar daardoor bén je het nog niet. En: stél dat enkele collega's je saai vinden, wat dan nog? Dat is geen ramp maar hooguit vervelend.

Je bent bang dat je collega's je niet serieus nemen

Waarom denk je dat? Door niets te zeggen (subassertief te reageren) neem je jezelf niet serieus. Je bereikt je eigen doelen niet zolang je je mond houdt over je ergernis.

Formuleer assertieve, rationele gedachten

Als ik iets zeg, vinden anderen mij een saaie tutIk wil werken aan mijn ontwikkeling. Het is irreëel te verwachten dat iedereen mij interessant, slim en belangrijk vindt.

Als ik iets zeg, nemen anderen mij niet serieusIk mag opkomen voor mijn mening. Ik respecteer ook de mening van anderen.

Volgende pagina: assertiviteit voor vrouwen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/assertiviteit/mening.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon