Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Assertiviteit > Nee zeggen

Nee zeggen

Assertiviteit

Ja-zeggen omdat je 'nee' simpelweg niet over je lippen kunt krijgen. Herken je dat?

Veel mensen doen het. Uit angst, onzekerheid of schuldgevoel. En wat is het gevolg? Je komt in de knoop met jezelf, bent opgezadeld met iets wat je helemaal niet wilt en je houdt uiteindelijk ook de ander voor de gek omdat je niet oprecht bent in je bedoelingen. Het kán anders. We geven je enkele tips.

Een voorbeeld

Een collega heeft privéproblemen. Hij kan zijn werk even niet aan en wil enkele klussen aan jou over te dragen. Je zit zelf tot over de oren in het werk en kunt er eigenlijk niks extra's bij hebben. Tegelijkertijd vind je het moeilijk om nee te zeggen. Je bent bang hem te kwetsen en wilt voorkomen dat hij boos wordt. En, last but not least: je voelt je schuldig want: goede collega's staan altijd voor elkaar klaar.

Welke gedachten weerhouden je ervan nee te zeggen?

Ga na of die gedachten waar zijn.

Je bent bang je collega te kwetsen

Wanneer kwets je iemand? Misschien als je botweg zegt dat hij zelf zijn problemen maar moet oplossen en ze niet bij jou moet neerleggen. Maar niet als je uiteenzet hoe overvol jouw takenpakket al is, hoe rot je het ook voor hem vindt dat je niets van hem kunt overnemen. Daarmee toon je respect voor de situatie van de ander én neem je jezelf serieus.

Je bent bang dat hij boos wordt

Waarom denk je dat? Hoe kom je aan deze veronderstelling? Je vult de reactie van de ander in zonder dat je hem checkt.

En nog iets: wat áls hij boos of teleurgesteld is om je afwijzing? Dat mag. Je kunt begrip tonen voor zijn reactie en tóch besluiten niet op het verzoek van je collega in te gaan.

Je voelt je schuldig (opgelegde normen en overtuigingen)

Goede collega's staan altijd voor elkaar klaar, is jouw stellige overtuiging. Maar: Waar staat dat? Wie zegt dat? Hoe kom je aan die norm.

Formuleer assertieve, rationele gedachten

Als ik nee zeg, kwets ik hemHij heeft het recht hulp te vragen, ik heb het recht 'nee' te zeggen.

Als ik nee zeg, wordt hij boosHet is onmogelijk het iedereen naar de zin te maken. Ik heb het recht om zelf keuzes te maken.

Ik moet hem helpen anders ben ik geen goede collegaIk ben niet verantwoordelijk voor zijn problemen.

Nee zeggenpijl

Nee zeggen

Nee zeggen is moeilijk. In deze korte cursus vind je meer over hoe dat komt en vooral wat je eraan kunt doen. Als je eenmaal goed 'nee' kunt zeggen is dat niet alleen voor jezelf heel prettig maar ook voor anderen.

Volgende pagina: opkomen voor je mening


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/assertiviteit/nee-zeggen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon