Home
 
Cursussen /rubriek/
streepjes

Leren > Cursus > Sociale vaardigheden > Assertiviteit > Relationeel afstemmen

Relationeel afstemmen

Assertiviteit

Met inhoudelijke afstemming alleen ben je er niet. Het gaat erom de ander op de juiste manier te ráken.

Een opdrachtgever die van grote lijnen houdt, verliest zijn aandacht als je tot in detail de zaken met hem wil doorspreken. Is je opdrachtgever juist een muggenzifter, focus dan liever op concrete en gedetailleerde informatie.

We noemen drie veelvoorkomende typen opdrachtgevers die elk een eigen gebruiksaanwijzing hebben:

  1. de resultaatgerichte opdrachtgever
  2. de meekijkende opdrachtgever
  3. de planner

Hoe waardevol het ook is de gebruiksaanwijzing van de ander te kennen, verlies je eigen belangen niet uit het oog. Vraag ook aandacht voor de zaken die jíj belangrijk vindt.

De resultaatgerichte opdrachtgever

De resultaatgerichte opdrachtgever gaat voor hogere doelen, mooie prestaties en grootse plannen. Hij haakt af als het gaat over moeilijkheden of strubbelingen. Het gaat hem immers om het resultaat, níet om het proces.

Gebruiksaanwijzing:

De meekijkende opdrachtgever

Een opdrachtgever die over je schouder meekijkt, doet dat vaak omdat hij bang is voor problemen. Sterker nog: hij wil ze uit alle macht voorkomen. Daarin gaat hij soms zover dat hij bij elke nieuwe stap in een project vooral formuleert hoe hij het níet wil.

Gebruiksaanwijzing:

De planner

Een planner houdt van ordening. Hij werkt graag met lijstjes, overzichten en schema's, houdt zich aan afspraken (en verwacht dat van anderen) en neemt snel beslissingen. Van losse eindjes of onuitgewerkte plannen krijgt hij de kriebels. Val hem niet lastig met proefballonnetjes. Raadpleeg de planner pas als je alles inzichtelijk en overzichtelijk in beeld hebt gebracht.

Gebruiksaanwijzing:

Volgende pagina: assertiviteitsproblemen


Bron: www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/assertiviteit/relationeel-afstemmen.html

Copyright © 1999-2021 Applinet
Alle rechten voorbehouden
Colofon